Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Според Ньойския договор от 1919 година България няма право на бойна авиация. Това определя забавеното развитие на военновъздушните сили. Макар ограниченията да отпадат през 1938 година, вече е късно да се навакса загубеното време, тъй като до следващата Световна война остава само година.

България се присъединява към Tристранния пакт на 1 март 1941 година, а на 6 април от нейна територия германски войски навлизат в Югославия и Гърция. Това провокира въздушни нападения над страната, като са бомбандирани 25 населени места в България и загиват 115 души.

На 13 декември 1941 година под германски натиск Народното събрание самоуверено обявява символична война на САЩ и Великобритания. Очакванията са, че от този акт за България няма да има никакви военни последствия. Германските победи създават впечатлението, че краят на войната е близо.

Действително военните действия през 1941-1942 година се развиват далеч от границите на България, но времето не е използвано рационално. Исканите доставки от Германия се изпълняват мудно, а от договорените изтребители Messerschmitt Bf 109 пристигат само половината. Към 1 септември 1943 година българската военна авиация разполага с 267 самолета, но само малка част от тях са модерни, а другите са физически и морално остарели. Те са от различен произход - немско, полско, чехословашко, френско и друго производство, а за тях няма достатъчно резервни части.

Ситуацията в небето над България се променя рязко в края на септември 1943 година, когато с овладяването на основни италиански летища англо-американската авиация получава възможност да нанася удари по Балканите.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Българофил

преди 6 години

И от всичко прочетено дотук стигам до заключението, че преди всичко трябва да бъдем българофили.От американо и русофилиството, англо и германофилството и т.н. само сме страдали. Предателите на род и родина са всичко друго, но не и българолюбци и ще окичат всички факти в удобни извинения и изкривени нелогични.И Османе, аз ти дадох един минус. Българи са правили този филм. Не ми казвай какво сме били чувствали. Ако не можеше да усещаме правилно, ти нямаше да имаш новина под която да тролиш.

28

Osman

преди 6 години

Big maistori amerikanci. Hem vi bombiat, hem gi lubite...

27

Запознат

преди 6 години

До Анонимен--25;Прави разлика между;Англия на Дизраели на Гладстон/4 пъти премиер/ и на Солсбъри,който ни спаси от Ръска окупация.Русия тогава иска да ни назначи Генерал-Губернатор и да ни коли като поляците.Солсбъри ни спаси и тогава Русия скъса Дипломатически отношения с нас --9;10 г. Прочети кой беше против независимоста на БПЦ. Кой изпрати 6 наши владици на заточение.Кой ни въведе СХИЗМАТА/отлъчване-1872г. до 1945 г./Всичките ни злини са от Русия. Всичките предателства са от РУСОФИЛИТЕ

fallback