Снимка: Reuters
fallback

Българинът прекарва живота си в работа, гледане на телевизия, ровене в интернет и занимания с децата си. Той вече почти не се среща с приятели, нито отделя от времето си за спорт. За сметка на това зачестява използването на социалните мрежи за разговори с близки и познати.

Това показва проучване на "Алфа рисърч", проведено между 7 – 15 декември сред 1017 пълнолетни граждани.

От него става ясно, че работещите прекарват най-голямата част от времето си... работейки. Средният брой работни часове остава обаче под 8 (7ч. 50 мин.), което показва, че масово хората работят на намалено, съкратено или непълно работно време.

Всеки десети българин се труди срещу заплащане над 8 часа дневно, сочи проучването. На второ място, с три часа средно дневно, времето на българина запълва гледането на телевизия. С това хората у нас остават сред най-активните зрители на континента.

Изследването отчита обаче и ръст на времето, прекарвано в интернет. 63% от пълнолетните българи са в мрежата и прекарват там средно по 2ч. 40 минути -  време, което отстъпва съвсем малко на телевизионното, а сред хората до 50 години съотношението дори се обръща. 

Разговорите чрез социалните мрежи, заради удобството или принудата (поради миграцията на по-младото поколение) са оставили далеч назад личните срещи с приятели, близки, роднини.

Всеки втори българин не спортува, а онези, които го правят, отделят средно за спорт или разходки около час и половина дневно.

Около 42% имат в домакинството си деца, на които отделят по около 3 часа дневно. Според социолозите това е една от положителните тенденции в последно време, след кризисните години от началото на прехода, когато заниманието с децата беше сведено до минимум.

По Коледа и Нова година много българи ще се върнат в страната от чужбина, затова и повече ще са тези, които ще пътуват в страната, отколкото онези, които ще излязат извън нея, сочи проучването.

Според данните всеки шести ще пътува при роднини в страната или чужбина. Всеки четвърти ще посреща гости у дома. Около 4.5% са туристическите пътувания. От тях, 3% или 160 000  пътувания - в страната и 1.4% ,или около 80 000 – в чужбина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

ДО 6ТИ НЕ СЕ ТРЕВОЖИ ЗА ПРОВИНЦИЯТА, ВСИЧКО СИ ИМАМЕ.САМО ЕДНО НЕЩО НЯМАМЕ - ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ! БЕДНИТЕ НИЕ.

15

ХХХ

преди 6 години

А за книги време не остава. Затова учителката не знае кой е написал "На прощаване". Браво сънародници скъпи!

14

Анонимен

преди 6 години

До Burzumти СИ ГОРДОСТТА НА ТОЗИ САЙТ

fallback