Снимка: архив Reuters

"Извозването с автомобили до ски пистите е много по-увреждащо за околната среда, отколкото това с лифта", заяви министърът на околната среда Нено Димов по време на кръгла маса за проектите за Национален парк "Пирин" и за "Ски зона Банско", предаде "Фокус".

Още по темата

По време на кръглата маса ще бъде представен проекта на Министерския съвет за промяна на плана на управление на Национален парк "Пирин" и даването на съгласие за изграждането на нова ски зона.

Опасенията на екозащитниците са, че лифтът ще се превърне в параван за масова сеч и огромно разширяване на ски зоната за сметка на парка. Затова и част от екоорганизациите отказаха да отидат на въпросната среща.

"Искаме да направим така, че на Банско хората да не чакат на опашка", категоричен бе обаче Димов.

Министърът на турзима Николина Ангелкова обяви, че министерството подкрепя изграждането на лифт в Банско.

"В тази връзка и водени от разбирането, че трябва да има баланс на различните групи интереси. Още миналата година създадохме работна група за развитие на планинския туризъм", посочи Ангелкова.

"Ще продължим да работим в тази посока не само с необходимите законодателни промени, за да се улесни изграждането на такива спортно-технически съоръжения“, увери Ангелкова. Според нея това ще доведе и до привличането на по-голям инвеститорски интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase