Снимка: Булфото

Катастрофите у нас продължават всяка година да взимат по близо 800 живота. Почти тройно повече са ранените, а ПТП-тата освен тревожна статистика, се оказва, че са и прекрасен бизнес за някои.

Стойността на този бизнес е за близо 200 млн. лв. на година, с участието на адвокатски и нотариални кантори, както и погребални агенции, съобщава в свое разследване "24 часа".

В схемата за източване на застраховки основна роля играят адвокатите, които срещу сериозен процент от полученото обезщетение водят дела от името на пострадалите или близките на жертвите. В някои от случаите става дума за изплащане на суми от 200-250 000 лева на загинал човек, от които 30-40% отиват за адвоката, внесъл иска и водил делото.

Схемата започва просто - с голям кръг информатори, на които се плаща на парче. Те "дежурят" в болници, пред морги, пред гробищни паркове, или просто в мрежата. Събират информация от некролози и от уста на уста. За издирването на адресите на близки на пострадали се плаща на работещи в телефонни компании или на хора от службите по ЕСГРАОН, или пък се вземат с измама на болничния персонал.

Следващото ниво са т.нар. куриери. Те посещават близките или самите пострадали по домовете им, болници, санаториуми и ги убеждават да съдят застрахователя, а понякога и община, автомобилна или самолетна компания и др. за причинени щети. Целта им е да убедят човека, като му изтъкнат ползите от това и му кажат, че имат близък адвокат, който ще го направи без пари. Разбира се – срещу процент.

Тъй като се изискват много действия, за които пострадалите или техните близки нямат нито сили, нито средства, преговорите най-често завършват с договор и пълномощно, с което пострадалият упълномощава адвоката да го представлява пред застрахователни компании, съдебни власти и банкови институции. Нататък на ход са адвокатите.

Най-голяма печалба може да падне, ако загиналият е ром, например. Тогава е ясно, че наследниците му, които могат да претендират за обезщетение, са много. Затова адвокат отива в гетото, свързва се със старейшината и
иска от него да му предостави пълномощно от наследниците, за да ги представлява пред съда. Срещу някаква скромна сума те подписват и му предоставят пълни права, включително да получи обезщетението по личната си сметка.

Често тези хора не ходят в съда, нямат представа нито за хода на делото, нито за размера на обезщетението - всичко това прави пълномощникът им. И когато накрая той вземе обезщетение в шестцифрена сума, то отива почти изцяло за него. Измамната схема обаче реално се превръща в напълно легална, защото тези хора невинаги могат да четат и знаят под какво се подписват, или най-малкото - не разбират какво точно са подписали.

Изданието отбелязва, че обикновено между 50 и 100 000 лв. са обезщетенията, които съдът дава на близки или роднини за убит при катастрофа. Понякога пострадали предявяват искове срещу застрахователи за неимуществени вреди и до 5 млн. лв. За всеки случай обаче компенсацията е различна, уточняват съдии. Факт е обаче, че подобни дела обикновено не приключват бързо.

Бизнесът с обезщетения от катастрофи предизвиква възмущение в част от самата адвокатска колегия. "В случая не става въпрос за това да останат ненаказани виновни шофьори, но е недопустимо някой да реализира интереса си, като изкриви истината и натопи невинни, за да може застрахователят му да плати", коментират адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase