Снимка: Reuters
fallback

Мнозинството българи декларират, че се чувстват щастливи и удовлетворени от стандарта си на живот в момента. В същото време повечето признават, че нямат заделени спестявания, но пък се чувстват сигурни за работните си места.

Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено от изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 3 и 12 ноември 2017 г.

59 на сто от участвалите в допитването казват, че са щастливи, а 28% отговарят, че не са. 13 на сто не могат да дадат категоричен отговор.

Около 60% декларират, че са удовлетворени от живота си – 11 на сто са абсолютно удовлетворени, а 45 на сто са по-скоро удовлетворени. Неудовлетворени са около 40% - 30% са по-скоро неудовлетворени, а 10 са изцяло неудовлетворени.

Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта, анализират социолозите. Те обясняват, че най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-голям процент декларират, че са щастливи.

Проучването тества и очакванията на хората за промени, а също и усещанията им за сигурност. 

54% не очакват стандарта им на живот да се промени през следващата година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши.

И тук възрастта има определящо значение. По-младите (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца.

Тук обаче социолозите уточняват, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност, най-голяма част от тях са пенсионери.

98% от българите могат да си купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни.

Мнозинството българи, 70%, няма спестени пари, показва проучването. 20 на сто пък декларират, че имат спестявания.

Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв., става ясно от проучването. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда, коментират от "Тренд".

За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

ivailo

преди 6 години

Това на Бойка и Цецка поредната стъкмистика ли е ?

91

Долф Лундгрен

преди 6 години

До Ван ДамЕ да ама заплатите и пенсиите ни са по-големи от руските.Хахахаха

90

Анонимен

преди 6 години

Без лев на страна?70-те милиарда а банките на кого са?Днес сме ден 26-ти от начлото на годината а вече има над 20 случая на телефонни измами като най-голямата сума за момента е 22700лв хвърлени през терасата естествено от пенсионер.

fallback