Снимка: архив, Булфото

От днес служителите в затворите започват символичен протест – като начало те и съдебната охрана ще носят трикольорни ленти. За това съобщиха от синдиката им.

Исканията са за финансово обезпечаване на дейността на главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", осигуряване на необходимите пари за основно възнаграждение, както и за допълнителните плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.

От синдиката питат защо не е сключен договор за задължителната групова рискова застраховка "Живот" за личния състав за изтичащата 2017 година.

"Първото ни искане е 20% увеличение на трудовите възнаграждения в двете социализирани дирекции", каза Ивайло Григоров, служител в Централния софийски затвор и член на Синдиката на служителите в затворите в България, коментирайки символичния им протест и основните искания на служителите.

"Второто ни искане е увеличаване на щатовете в двете дирекции, щатната численост на Надзорно-охранителния състав ГДИН и ГДО, във връзка с изпълнението на служебните ни задължения", посочи той и допълни, че трето основно искане на служителите е изравняването на сумата за специфичните условия на труд, която в МВР е 190 лева, а в ГДИН и ГДО е 85 лева.

"Това, което взехме като решение на 3 ноември, на разширен Управителен съвет в Пловдив, е мълчалив протест с поставяне на трикольорни лентички между двете четения на бюджета. Успоредно с това започваме излизания по места", обясни Ивайло Григоров.

Той уточни, че на открити събрания със служители и медии ще се обсъжда до какво може да доведе недофинансирането на двете дирекции и недостигът на служители.

"Започваме в четвъртък пред Софийския затвор от 10:00 часа сутринта", коментира още Ивайло Григоров, цитиран от "Фокус".

"Ако между тези две четения на бюджета не бъде намерено решение на проблемите ни с финансовото обезпечение, от началото на Председателството на България на Съвета на ЕС започваме мащабни протестни действия с всички синдикално представени организации в сектора", заяви той.

Протестите ще продължат със събрания пред затворите и съдебните сгради в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase