Снимка: Булфото

От началото на ноември КАТ стартира засилени проверки на пътя в рамките на акция "Зима".

Униформените ще следят доколко автомобилите ни са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. А при нарушения ще бъдат налагани санкции.

Още по темата

Доколко обаче българинът е стриктен шофьор и се подготвя оптимално за най-тежкия сезон в шофирането? Този въпрос зададе екипът на Dnes.bg на своите читатели в традиционната ни анкета. Ще смените ли гумите на колата си със зимни? Отговор на този въпрос ни дадоха точно 2381 наши читатели.

Почти половината от нашите читатели (49%) не само, че ще сложат зимни гуми, но и вече са го сторили, въпреки сравнително топлото време все още.

Други 18% декларират, че все още не са сменили своите гуми, но ще го направят съвсем скоро и преди да падне първия сняг.

Сравнително тревожни обаче са отговорите на останалите запитани. 9% отчитат, че ще карат със зимни гуми, но с тях те са карали и цяло лято. 3% пък добавят, че ще сменят само предните гуми на колата със зимни и според тях това е достатъчно за пътната безопасност.

Т.нар. всесезонни гуми не се радват на особена популярност сред анкетираните и с тях ще карат зимата едва 6% от запитаните.

5% пък заявяват, че ще се възползват от вратичката в закона и ще си карат с летните гуми, защото те имат достатъчен грайфер от 4 мм.

Всеки десети пък (10%) констатира тъжния факт, че няма пари за закупуването на зимни гуми и затова просто няма да си кара колата зимата или когато вали сняг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase