Снимка: БТА
fallback

Президентът Румен Радев пожела на студентите по медицина да върнат доверието в българското здравеопазване. Знам, че имате сили, знам, че можете, каза държавният глава, който участва в НДК в отбелязването на 100 години от създаването на Медицинския университет, обръщайки се към присъстващите студенти, на които пожела успех.

Президентът ги поздрави с избора на една от най-хуманните професии, но също така напомни, че това не е просто професия, а призвание, което изисква от тях много интелект, постоянство, отговорност, всеотдайност, както и човечност и безгранична любов към хората. Знаете по-добре от мен какви проблеми ви очакват веднага след като завършите. Здравната ни система натрупа през последните години много негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество.

Причините за тези проблеми са много - и чисто професионални, и организационни, особено финансови, както и обществени и етични, посочи президентът Радев. Вие сте млади хора, устремени и пълни с енергия, това не трябва да ви разколебава, защото имате уникалния шанс да промените тази система към по-добро, каза държавният глава. За промяната на системата са необходими лидери, добави президентът Радев. Надявам се, че ще направите така, че да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент да се гледа като на стока, изтъкна президентът.

Можем само да бъдем горди, че преди 100 години нашите предшественици решават и полагат основите на медицинската наука и образование в България, каза Румен Радев на честването. Той добави, че 100 години след основаването си висшето медицинско училище доказа своята необходимост и ефективност. За тези 100 години са обучени близо 40 000 студенти.

Президентът се обърна към преподавателския състав, на който благодари, че съхранява и развива традициите в българската медицинска школа и въпреки трудностите прилага съвременни тенденции в учебните планове и програми. А също и че превръща ентусиазираните младежи в лекуващи хора, верни на Хипократовата клетва.

Вековният юбилей е под патронажа на ректора на Медицинския университет проф. Виктор Златков. Сред присъствалите на честването бяха също заместник-председателите на парламента Цвета Караянчева и Нигяр Джафер, ръководството на Медицинския университет, преподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Etaara

преди 6 години

Radef beter simulant ot romite...annaaaa....

13

Анонимен

преди 6 години

Не съм от тази партия по-точно от никоя не съм но съм лекар завършил по времето когато беше еднолична и ще Ви кажа че тук и сега Ви лекуват професорите доц и медиците обучавали се по програмите на тази партия защото другите просто избягаха

12

Звучи

преди 6 години

Доста обидно за сегашните представители.

fallback