fallback

"Турски танкове отказват да се изтеглят от българска територия след военно учение". Тази новина вече няколко дни циркулира в десетки електронни медии, но всъщност източникът се оказва сатиричен сайт, от което става ясно, че тя е само един от примерите за фалшиви новини, които ни заливат през последните години.

До такава степен, че според британския речник "Колинс", фалшиви новини е словосъчетанието на 2017 и употребата му е скочила три пъти в сравнение с употребата му миналата година.

За фалшивите новини се говори често. Както по света, така и у нас. Няма данни обаче кога изразът е използван за първи път.

Според експерти понятието девалвира именно заради честата му употреба от страна на политиците.

През последните години бяха създадени различни интернет програми, които се борят с фалшивите новини. Заедно с екипа си, Георги Георгиев е разработил софтуер, чрез който журналистите да различават истините от лъжите.

Още вижте в репортажа на Милена Енчева за Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 6 години

Израза изобщо не се преекспонира. Дори е недооценен. Особено със съвременните технологии за социален и обществен инженеринг, толкова много глупости се ръсят, при това напълно целенасочено, че може в ежедневно издание да не се намери и една истинска немодулирана новина. Сина ми още в основното училище учеше, че не трябва да се приемат медиите за чиста монета. Това в Канада. В България "вишисти" се вързват като попчета... Защото са толкова вишисти и защото ни е такова образованието.

5

Анонимен

преди 6 години

Израза се преекпоснира от неолибералите пишман демократи от демократичската партия покрай загубата на Хилъри на изборите. Решиха, че чуждата пропаганда им е пръта в колелото /съвсем невярно разбира се/ и започнаха да пищят и да искат цензура на новините, които не им харесват. Подопечните им европолитици подеха темата, спусната от господарите и така тази глупост стана толкова известна. Всъщност искат те да определят кое е истина и кое е лъжа, като уж ни защитават от лъжите. Чисто лицемерие.

4

Анонимен

преди 6 години

Дали обещанието на герб за вдигане на бюджетните заплати е фейк новина. Твърде вероятно. Те са изпечени мошеници.

fallback