Снимка: Reuters, архив
fallback

Пациенти, основно с тежки онкологични и ревматоидни заболявания, както и белодробна фиброза, ще бъдат лишени от иновативни лекарства през 2018 г., предупредиха от Българския пациентски форум. Те се обявиха против приемането на новия бюджет на здравната каса в частта му с преходните и заключителните разпоредби.

Там е записано, че НЗОК няма да плаща за нови лекарствени терапии и да сключва договори или допълнителни споразумения за нови дейности с болниците догодина, пише "24 часа".

Според Иван Димитров, председател на пациентската организация, този мораториум обрича хората, които са опитали да се лекуват с други терапии, но те не са им помогнали, и сега животът им зависи от новите лекарства.

По думите му увеличаването на бюджета на НЗОК с 400 млн.лв. било "популизъм", защото само на чужди европейски фондове здравната каса дължи над 200 млн.лв. за лечение на българите там, обясни той.

От пациентската организация представиха през журналисти 12 препарата, които няма да бъдат допуснати на българския пазар, заради ограничението.

"За тях обаче вече са подадени заявления за включването им в позитивния лекарствен списък, а за някои дори са договорени и платени отстъпки", коментира Иван Димитров.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

поредната фалшива

преди 6 години

новина,в българия няма болни,камо ли раково болни,българите са здрави като камък и като добавим,че не са и работили,затова живеят толкова дълго

13

Бандит

преди 6 години

Всеки се спасява както може и знае.Купували сме медикамент от Турция за много тежка форма на анемия,защото тук няма и е скъп.На всички чиновници от НЗОК и гласувалите закона им пожелаваме приятно боледуване без достъп до животоспасяващи/ поддържащи лекарства.Понеже ги няма включени по напръцкани списъци....

12

popa ot razgrad

преди 6 години

Държавата с послание към народа: ***...

fallback