Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Отстъпката от 5% при подаване на годишната данъчна декларация по електронен път да отпадне. Това предлага правителството, което днес одобри промени в данъчните закони.

Предложенията влизат за обсъждане в парламента заедно с бюджета на държавата, който също бе приет днес на заседание на кабинета.

Oще по темата
Управляващите аргументират промяната с това, че се увеличава броят на данъчните декларации, подадени от физическите лица по електронен път и има тенденция всички декларации и справки, свързани с облагането, да се подават електронно.

Ефектът върху бюджета от тази стъпка се оценява на допълнителни приходи от 1,2 млн. лв. за 2018 година.

За догодина правителството прави и нов опит да ограничи плащанията в брой, като отново предлага прагът да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв.

Промяната цели намаляване на сивата икономика и е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро, настояват управляващите, макар наскоро депутатите да не приеха поправката.

Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

В Закона за акцизите и данъчните складове се предлага да се облагат и препаратите за пушене с наргиле, които освен тютюн или заместители на тютюна съдържат и ароматизиращи сиропи.

С друг текст се въвежда забрана за публикуване на обяви или съобщения в електронен вид, чрез които се предлагат за продажба акцизни стоки без бандерол и за които акцизът не е заплатен.

Пощенските оператори пък се задължават да изискват от подателите да декларират, че изпращаните акцизни стоки или отпадъци от тютюн са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че са с бандерол, когато такъв е задължителен.

С цел достигане на минималните нива на акцизните ставки в ЕС е прието поетапно увеличаване на акцизната ставка на цигарите за достигане на минималния акциз от 177 лв. на 1000 къса към 01.01.2018 година. В момента той е 168 лв. за 1000 къса. Това вероятно ще доведе до поскъпване на цигарите от догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

Напоследък се чудех защо.нета ми в определен период става по слаб е вече не се чудя моя приятел от колежа сее пробутал на тия две места неисе дано сее наял *** истински с моя

15

@11

преди 6 години

При 25% такса транзакция при плащане с биткойн, успех да заменят банковите разплащания. Биткоините са нещо много яко, но при такава такса транзакция не са особено практични. Освен това, ако всички плащания минат към тях, държавата веднага ще ги обложи. И докато при плащания в брой можеш да избегнеш проследяване, при биткоините, ако се регулират, всичко ще е напълно прозрачно и проследимо. Което е всъщност една от силните им страни - данък транзакция и прозрачност. Слаба е, че се държат от Китай.

14

Az tam

преди 6 години

Малко смела реклама на криптовалутите, но знае ли човек. Утре ще опитам да си купя баничка с биткойн :)

fallback