Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Митнически инспектори заловиха над 4400 литра нелегална ракия при масови хайки по казаните в цялата страна. Внезапните проверки са започнали още от средата на септември в регистрирани обекти за дестилация. Само тази седмица бяха спипани 1370 литра в две легални спиртоварни в община Поморие, близо 600 литра в Монтанско, а 6 стопани от селски обекти в Русенско и Търговищко получиха актове за различни нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове.

В началото на октомври шефът на митниците Георги Костов заяви пред парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, че тече акция за засилени проверки на специализираните малки обекти за дестилиране (СМОД), припомня "Труд". Тогава той обясни, че анализ на сектора показва, че през последните 12 месеца над 60% от стопаните на регистрирани казани декларират занижени стойности на акциза или че не осъществяват дейност, подавайки “нулеви” акцизни декларации. По думите му били набелязани рискови обекти за варене на ракия, в които ще се извършват периодични проверки през целия активен сезон, който продължава почти до Коледа.

На тавана на къща и в съседни постройки до единия от легалните казани в Поморие бургаските митничари открили 154 бутилки и 44 пластмасови туби, включително и 120-литров бидон с неизвестна огнена течност. Алкохолът е задържан и е образувано дело срещу собственика на обекта. В другия поморийски казан се варяла ракия на клиент, без да е попълнена предварително необходимата справка декларация. Отделно в казана били складирани туби с 399 литра етилов алкохол без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз по ЗАДС.

Инспектори от Митница Лом разкриха два нелегални казана в Монтанско и иззеха 657 литра нелегален алкохол. Единият обект в град Вършец работел и в него са намерени 407 л ракия, 90 литра от които, сварени току-що. Количествата са иззети, заедно с казана. Другата спиртоварна не работела, но пък стопанинът й имал 250 л ракия без документи. На него му взели само алкохола.

Нарушения в шест малки обекта за дестилиране са установени от служителите на митница Русе при редовни проверки в край града и в село Ценово, както и в района на Попово и Търговище. Съставени са актове за констатирани нарушения, а собствениците са се възползвали от правото на споразумение и доброволно изпълнение, като вече са платили наложените глоби. Нарушенията им били свързани с непопълването на справка-декларация, че дадения за варене материал е тяхно производство, а ракията е за лично ползване.

Две от проверките, при които не са констатирани нарушения, са били във връзка с твърденията на русенец, в чийто дом са открити 260 литра ракия без документи за платен акциз. Той посочил, че алкохолът е изварен в два регистрирани казана, но там митническите служители не открили документална следа за изваряването.

1500 са регистрираните в страната специализирани малки обекта за дестилация, припомниха вчера от Агенция „Митници”. Законът за акцизите и данъчните складове изисква варенето на домашна ракия да става само в регистрирани казани, с грозде или плодове собствено производство. Всяко семейство има право да извари до 30 литра ракия годишно, като за това плаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество – по пълната ставка на акциза – 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол. Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв. на литър, което прави 66 лева. И по 4,40 лева за всеки литър над първите 30 литра. С тази ракия е забранено да се търгува, затова и митничарите често хващат продавачи по пазарите или в интернет. Приходите за хазната от акциза на ракията в казаните за 2014 г. са 648 780 лв, а за 2016 г. са се увеличили на 776 179 лв. За тази година няма данни, тъй като в момента е активното варене.

За нарушения в регистрираните обекти се налагат глоби от 500 до 2000 лв. Законът дава възможност за сключване на споразумение, при което нарушителят доброволно плаща санкцията от 500 лв. при първо нарушение и 60% от максималната санкция при второ нарушение.

За нерегистрираните обекти при първо залавяне глобата е от 1000 до 3000 лева за физически лица и от 2000 до 6000 лева за юридически лица и еднолични търговци. За повторно нарушение санкциите са двойни. Казаните се конфискуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 2 години

Фалшивата държава си приписва активност. А на Божков не смееха и копче да кажат,че щяха да плуват в някой водоем.

24

Анонимен

преди 6 години

А суджука си продава амфетките, корабандните цигари и обира банки. далавери симеонов каналджия, ушев дилър , сутеньор и крадец. Няма престъпление без участието на мършичка на държавна хранилка, та Опряха до ракията на хората. Вероятно пещерняците са се оплакали на кратуната, че никой не им купува бъркочите.

23

Анонимен

преди 6 години

Мале , мале щом тая державата опря за ракийката на хората дето цела годинка чекат плодовете и гроздето за станат , че да си сварят, че са си я събирали от години години за за добро или лошо хич не я бива. Ами вижте какво влиза от ГКПП та или там си имат пакравители.

fallback