Снимка: Bulgaria On Air
fallback

"Понятието фалшив болничен лист" не съществува. Възможно е да има пациенти, които не спазват упоменатите в него режими и лечения. Това е основание той да не бъде изплатен. Бъркат се обаче понятията", посочи в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя бе категорична, че пациентите са големи хора и нито една институциия не е в състояние да ги задължи да правят каквото и да било.

Oще по темата

Предложението да бъдат намалени парите за първите три дни от болничния предизвика широки обществени дебати и срещна сериозно недоволство. Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че рестриктивната мярка ще бъде замразена за месец-два и нареди на държавните институции и полицията да направят "последен опит" да овладеят измамите с обезщетенията.

По думите на д-р Николова всеки издаден болничен лист съдържа в себе си препоръчания за пациента режим, т.е. дали е свободен, леглови или без напускане на населеното място.

"Ако работодателят има някакви съмнения за това как е издаден болничният, може да се свърже с личния лекар или да се обърне към НОИ и да сподели притесненията си", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Заради злоупотребите НОИ иска през първите три дни от болничния да се получава 50% от заплатата, а не 70%, както е сега. Тези дни се плащат от работодателя, а от четвъртия ден застъпва НОИ с 80% от заплатата. Срещу намалението на плащането няма намаление на осигуровката. В мотивите пише, че орязването е с цел облекчаване на работодателите и превенция на злоупотребите, но няма финансова оценка или оценка на ефекта на предложението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 6 години

Фалшиви болнични няма. Те са стандартни документи, "пронумеровани, прошнуровани и подпечатан с Божия печат". Фалшиви са мнимо болните и мнимо лекарите, които ги издават с користна цел. Какво неясно има?

25

НЕЕЕ

преди 6 години

Не съществува. То и престъпникът, който имаше 6 епикризи, от ортопед - че бил със счупен крак - пък караше кола. Че бил с малформация на сърце - епикриза издадена от сърдечен хирург пък си ходеше като млада кобилка, нали?!Епикризите не са фалшиви, истински са. Но докторите които ги издават не са истински.Те не са лекари. Те нямат достойнство и лице. Чест че принадлежат към най-благородната професия.Затова наказателна отговорност за лекарите издали неверни епикризи.Лишаване от права и затвор.

24

Анти ГЕРБ

преди 6 години

Тази колежка е изключително нагла. Да отричаш очевадното е недопустимо. Нека всеки лекар си сложи ръката на сърцето и каже, че поне веднъж в живота си не е издал фалшив болничен лист. Всеки е човек и нищо човешко не му е чуждо. Всеки има родители, деца, роднини, приятели и няма как да не сгази лука. Стига това да не става система на работа. Но за някои уви да се вземат пари е всичко и го правят с цената на всичко.

fallback