Кадър от презентация на семинара - всяко разсейване може да коства живот. Снимка: Dnes.bg
22 деца са загинали по пътищата у нас за деветте месеца на годината, а 731 са ранени, по данни на "Пътна полиция". 16 от тях са загубили живота си като пътници в катастрофирали коли на родители и близки. Четири деца са загинали като водачи, подкарвайки превозно средство във възрастта 15-17 години, а две – като пешеходци. 
 
2016-а е годината с най-много невръстни жертви на войната по пътищата напоследък – 36. Всяко загинало дете е трагедия за семейството и за всички нас, каза комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" на семинар за пътната безопасност "Към визия "нула" жертви от ПТП".
 
От КАТ отчитат и увеличение на катастрофите, в които участват възрастни хора. 105 са загиналите на възраст над 64 години за миналата година, а ранените са 1013. През 2016-а са загинали 118 пешеходци, като 62-ма от тях са на възраст над 64 години. 
 
За първите девет месеца на тази година са станали над 5 хил. тежки катастрофи, при които своя живот са загубили 475 души, а близо 6500 са ранените. Загиналите през миналата година са 708, а ранените – над 9 000.
 
В населените места стават повече катастрофи, но жертвите при тях са много по-малко заради ниската скорост. 338 са жертвите на ПТП-та извън населени места за деветмесечието, а на територията им – 137. Пак заради високата скорост най-много катастрофи и най-много загинали има по пътищата първи клас.
 
Големите ни градове  - София, Пловдив, Варна, водят по брой произшествия. В София област за деветте месеца на годината са загинали най-много българи - 40, следва Пловдив област с 38 жертви на пътя. За сравнение през миналата година загиналите в София област са били 15, а в Пловдив област – 55.
 
Около една трета от ранените при ПТП-та остават трайно инвалиди, което е икономически, социален, здравен проблем. 
 
"При удар от превозно средство, движещо се с 30 км/час, 9 от 10 пешеходци оцеляват, при скорост от 65 км/час само един оцелява“, каза Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата. Той допълни, че последствията не спират до глобите, а животът след катастрофата е в болничните заведения, в съда и при всички случаи се променя в негативна посока.
 
Икономическите загуби от ПТП-та в световен мащаб също са огромни. В ЕС за миналата година те се изчисляват на 100 млрд. евро. 700 млн. лв. са изплатените щети по "Гражданска отговорност" и "Каско" за миналата година у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase