Снимка: архив БТА
fallback

В авиацията има проблем и той не е от снощи. Но много моля проблеми от болната глава да не се слагат на здравата.

Това каза военният министър и вицепремиер  Красимир Каракачанов часове след като стана ясно, че част от военните пилоти в авиобаза "Граф Игнатиево" отказаха да се качат на самолетите днес под предлог, че не се чувстват психологически пригодни за полети. Каракачанов намекна, че може би това е изкуствено създадена ситуация от някой.

"Не знам кой е казал, че няма да има нов изтребител - ще има, може би някой съвсем изкуствено създава тази ситуация", каза той, цитиран от БТА.

Той припомни своята теза, че първо трябва да се модернизира съществуващата в момента техника и да се водят преговори за нов изтребител.

"Критично е състоянието във всички видове въоръжени сили. И в сухопътните войски се ползват машини от времето, когато са купувани самолетите. Същото е състоянието и във флота, само че няма как това да бъде решено с магическа пръчка, след като 25 години не е правено нищо или почти нищо - няма как това да бъде решено за месец или два", каза вицепремиерът.

Каракачанов обясни, че има три проекта за модернизация - единият е за нова бронирана машина за пехотата, строителство на два кораба и за закупуване на нов изтребител.

"Това са неща, които ще струват на бюджета на България 3,5 милиарда и аз не искам тези неща да стават на бегом и след мен някой да установи, че има пропуски, нарушения или че са направени неизгодни сделки", отсече военният министър.

"На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребители, задавам въпроса, ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите, с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема - няма да го решим", каза още Каракачанов.

Той е категоричен, че нещата трябва да се движат паралелно - от една страна поддръжка и модернизация на съществуващата авиация и в същото време водене на преговори за закупуване на нови изтребители.

"Това, което е правено 25 години за мен е престъпление. Защо тогава не са поставили въпроса тези будни съвести?", попита риторично вицепремиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Така е

преди 6 години

Да купим нови самолети и докато ги изплатим , ще изпадат. Това е ненужна , скъпа и не надаждна безсмислена инвестиция.Никой не ни заплашва , защото на никой не сме запотрябвали.Същото се отнася и за Русия.

116

Горжо

преди 6 години

Бойните пилоти взимат до 2000лв. Заплати. Навънка започват от 5000. Т.н. протест е елегантна форма да се отърват от 15г. Заробващи договори с армията. Голата истина е че без тях няма кой да кара военните Кораби и самолети.

115

самолети, вертолети

преди 6 години

Каракачанов, не се напъвайте вече, няма за кога... Докато решавате един проблем 30-40 години и държавата си замина... Да не говорим, че вашите решения оправят едно, а развалят още 100. Пий и яж на държавната трапеза и ние ще ти кажем като стане време да погребваме клетата си Родина.

fallback