Снимка: архив, Булфото
fallback

"И ръководството, и полицаите искаме увеличаване на заплатите на служителите на МВР, само че не може да се разберем за размера", каза пред БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Пореден протест на полицаи е предвиден за днес. Те настояват за 15%-но увеличение на заплатите си още тази година със задна дата и промени в Закона за МВР. Държавата вече преведе 17 милиона лева за униформи на полицаите.

Министърът обясни, че са изпълнени част от исканията на полицаите, а тези, които остават, ще бадат теми на дебати. В бюджета за догодина са планирани повече пари за МВР. Радев каза, че в момента се правят опити да се изпълняват повечето от исканията. Той предоположи, че за някои от служителите ще има 15% увеличение, но за други то ще е по-ниско.

"Много по-важно е не да увеличим заплащането в момента, а това да бъде трайно. Те да знаят, че всяка година ще има по малко, да има някаква устойчивост, да бъдат давани тези пари, които ще дойдат допълнително на тези, които най-много ги заслужават.", каза още министърът.

По думите му, това ще бъде обсъдено тази седмица на извънреден съвет по социално партньорство. Според министъра никой не може да каже точно колко още пари са необходими на МВР. От едната страна е министерството, мнението на гражданите, които си дават парите чрез данъците, и техните представители в парламента ги разпределят.

" В позицията, в която съм, всеки ден виждам колко са заслужили тези хора, колоко всеки ден са подложени на риск. Но къде е точно балансът - той се измерва с това, че има и други системи в държавата, че ние сме спечелили изборите с едно ото първите неща, което сме казали, това е образованието, децата ни", каза още той.

Министърът коментира и битовата престъпност. "Ние правим последователни стъпки. Една от тях е да назначим поне 1000 души, полицаи на трен.  Въпросът е полицията да има достъп до всяко населено място. Според министър трябва тези, които са решили да пресъпят закона, да виждат полицаите".

За случаите на разбити банкомати Радев обясни, че става дума за двупосочен процес. Той призова банките да изпълняват предписанията на МВР за това как да бъдат защитени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

1

преди 6 години

До 100 кила,този същия умник,вчера в една телевизия ,изръси една глупост,цитирам ''великата ограда на балевски,паднала'',защото в района валял дъжд 325л.на квадратен метър,такъв дъжд,не се помни по света,даже при ураганите,които съсипаха САЩ,не е имало таково количество.

30

Анонимен

преди 6 години

Исках ама нямах желание...

29

Анонимен

преди 6 години

Искате, искате но увеличихте заплатите на зам. министрите.

fallback