Снимка: Булфото, архив

Само два-три процента от българите се ваксинират срещу грип.

Това е нисък процент, за да се предпазим от заболяването, заяви в Русе проф. Татяна Червенякова - председател на Българското дружество по инфекциозни болести и национален консултант по инфекциозни болести.

Според нея България изостава от други европейски страни, където ваксиналното покритие е между 70 и 80 процента.

Проф. Червенякова обясни, че работодателят също трябва да има грижата за своите служители - има фирми, които отделят определена сума за купуването на ваксина за персонала си, но това, по думите й, не е масова практика.

"Ефектът е изключително добър. Цената на ваксината е десетократно по-малка от цената на лечението", обясни специалистът.

По думите й това е грижа не само на отделния човек, това е грижа и на цялото общество.

Според нея, ако ваксиналното покритие в страната не е 60-70 процента, няма как да се справим с разпространението на грипа.

Ваксината е особено наложителна за хората над 65 години и за децата.

Периодът за нейното поставяне е октомври, тъй като са нужни 20-25 дни за образуването на съответните специфични антитела.

"Не е казано, че не можете пак да се разболеете, защото всеки организъм образува антителата индивидуално като количество. Вие, обаче, в никакъв случай няма да направите усложнение", обясни проф. Червенякова, цитирана от БТА.

Тя каза, че до момента няма регистриран случай на грип у нас. По думите й през есента и зимата ще ни атакува грипен щам "Мичиган" - тип А, който е малко срещан в предишни години.

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 1 месец

До славянин

Ако майка ти ти е пратила пари от русия, иначе и за природни средства нямаш, ***, само за трева и амфетамин намираш пари ти.

44

Заразяването

преди 1 месец

Това трябва да е платена реклама на ваксините. Има много по-прости начини за предпазване от грип, като най-важният е да се избягва контакт със грипозните, което обикновено става в масовия градски транспорт. Спирате да пътувате с общественият транспорт, спирате и да боледувате от грип в повечето случаи.

43

Бандит

преди 1 месец

До Толерастия
Не се лекуват,правилно.Но масово ги изписват.За по- лесно.