Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Събитието "Критична маса София" събира велосипедисти, които искат промяна в движението. По-късно днес те ще се съберат пред пилоните на НДК, за да обсъдят какви мерки са необходими за тяхната безопасност на пътя.

"Искаме да бъде адекватна велосипедната инфраструктура. Искаме хората да пазят велосипедистите и да знаят, че велосипедът е длъжен да се движи по пътното платно там, където няма велоалея", коментира пред  Bulgaria ON AIR Ивайло, който е избрал колелото за свой начин на придвижване.

Oще по темата

"Не се чувстваме особено защитени, защото в града движението е натоварено, всеки се опитва да прецака другия, притискат ни в шахтите. Няма достатъчно дистанция и се чувстваме застрашени. Идеята на нашето събитие е да напомни, че велосипедът може да се използва за отдих, но и за транспорт в града", каза от своя страна велосипедистът Петя.

Тя е на мнение, че предвидената "успокоената зона" в центъра на София предоставя доста големи предимства за пешеходците и велосипедистите. По думите ѝ това прави по-удобно и бързо придвижването с велосипед.

Ивайло е на мнение, че велосипедният транспорт трябва да се улеснява по всякакъв начин, за да слязат повече хора от колата и да се качат на колелото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 6 години

Нямам нищо против велосипедистите спазващи правилата за движение, но такива няма.

63

идиоти

преди 6 години

тази проста софийска управа с много европари отцепи тротоарите с по една боя и сега тези са с предимство бутат пешаходците особено около пилоните , пешеходците се блъскат у кестените а целият тротоар разграфен за колела просто потрес , не може спойкойно да се ходи

62

Анонимен

преди 6 години

Мястото на велосипедистите е на улицата, както е по закон. Само дето на улицата, означава да карат там спазвайки правилата, а не да карат в насрещното, да минават на червен светофар, да блъскат хората по пешеходните пътеки и т.н., както е сега. Сега карат най-нагло и по тротоарите и в пешеходните зони, където нямат право да карат, ...

fallback