Снимка: Булфото, архив
fallback

Десетки мотористи се събраха пред парламента, за да дадат на депутати от ГЕРБ и БСП петиция с искане за обезопасяване на пътни участъци в София, по-строги изисквания за таксиметровите шофьори и повече толерантност на пътя. Подписите в петицията са около 5 хил.

Oще по темата

С мотористите се срещнаха социалиста Антон Кутев и Нели Петрова от ГЕРБ.

Пред Народното събрание бяха двамата родители на загинал на "Симеоновско шосе" моторист, който е бил блъснат от таксиметров шофьор през 2016 година.

Димитър Митев, баща на загиналия, заяви, че ако на мястото на инцидента е имало защитно ограждение, синът им е щял да бъде жив.

"На бул. "Овча купел“"направиха такива заграждения. Някой трябва да се занимае с този въпрос. Да ги издири тези места, да ги обезопаси, за да може да не стават повече такива инциденти. Една двойна непрекъсната линия не спасява човешки живот", обясни той.

Майката на моториста Надежда Атанасова посочи, че в петицията се искат по-строги критерии за таксиметровите шофьори.

"Водачът, който уби сина ми не представи никакви документи, че има право да извършва таксиметрова дейност. Освен това той работи в МС, който позволява на един човек, работещ на такава позиция, главен експерт в МС, да кара такси и да си позволява такива нарушения. Това е недопустимо", коментира Димитър Митев.

"В листовките има много малко въпроси за мотористи. Водачите като се качат на 4 колелета забравят, че има и други участници – мотористи, велосипедисти, пешеходци", посочи той, цитиран от "Фокус".

Антон Кутев от БСП обясни, че мотористите искат обезопасяване на някои от участъците в София, за което ще се води диалог със Столичната община.

"Доколкото разбрах те са писали вече на общината, но не са получили отговор", коментира той.

"Мисля, че това, което искат е напълно изпълнимо и общината може да го направи, особено ако има публичния натиск, който в момента виждаме. Те имат искания за затягане на контрола върху това кои хора и как стават таксиметрови шофьори. Ще го обсъдим и ако се налагат някакви промени ще ги предложим", заяви народният представител.

Нели Петрова от ГЕРБ обаче поиска да знае дали и мотористите спазват законите и ограниченията за скоростта в градовете и малките населени места.

"Масово мотористи карат с изключително висока скорост. Дъщеря ми беше убита от моторист със 113 км/ч на центъра на Варна", припомни тя.

Мотористът Георги Коларов заяви, че само за 2 месеца добър сезон има около 30 загинали мотористи и доста ранени.

"При около 80% от загиналите мотористи инцидентът не е по тяхна вина. Искаме по-строги мерки и пътищата да са обезопасени“, посочи той и допълни, че всички мотористи имат семейства и искат толерантност на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 6 години

Във града карат със 200 а на магистралата със 100 wtf

34

Анонимен

преди 6 години

Карайте мотори бе лев..и.Да ви видя тогава.Има си причини за по бързо каране.

33

Анонимен

преди 6 години

Повече мотористи означава повече донори.

fallback