Снимка: архив, БулФото

Помощи в натура, по преценка на социалните, в момента се дават само за 2250 деца от над 600 хиляди с право на месечно подпомагане. Това съобщи заместник-социалният министър Росица Димитрова пред БНР.

Предвижда се учителите също да преценяват дали държавата да плаща месечни помощи за деца в пари, или в натура. До ноември е срокът за промени, които обвързват социалното подпомагане с редовното посещение на детска градина и училище.

Още по темата
След промяната се очаква броят на получаващите помощи в натура да нарасне.

През директорите учителите ще могат да искат вместо пари за родителите на децата да се осигурява пълно или частично заплащане на такса за детска ясла или за детска градина, пълно или частично заплащане на такса за детска кухня или столово хранене, за купуване на храна, облекло, обувки и други стоки за ежедневна употреба, необходими за детето, в зависимост от възрастта му.

За купуване на учебници, учебни пособия и други стоки, каза заместник-министърът.

Ако помощта е в натура, родителите ще получават ваучери на определена стойност, за да закупят необходимото, а на училища и детски градини ще се превеждат парите за столово хранене или такси. Социалните ще спират и месечните помощи за наем на общинско жилище, ако детето не посещава редовно училище или детска градина, каза още Димитрова.

При непосещаване без уважителни причини – на три дни в задължителната предучилищна подготовка, на пет дни в задължителната училищна подготовка – при такава констатация за съответния месец да се спира изплащането на помощта за наема на самотните родители, обясни зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase