Снимка: ПП ГЕРБ
fallback

19-годишен изпратен в лагерите на смъртта и последователно местен в пет различни. Такава е историята на Иван Шмит, репресиран от комунистическия режим, който намира спасение в австрийската столица Виена.

Днес с него се срещнаха председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, както и народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров и председателят на Съюза на репресираните от комунизма "Памет" Лили Друмева.

"Не мразя никого, никакви режими, просто съм наследник на една предприемчива фамилия. Баща ми беше собственик на единствената на балканите фабрика за букви, от която се снабдяваха всички печатници. Взеха ни всичко и ни изпратиха по лагерите още деца", разказва детството си Иван Шмит.

"До ден днешен никой не ми се извини. Но аз не мразя никого", категоричен е Шмит.

Още като дете, след лагерите е бил изселен в Бяла, а в паспорта му е било записано "завинаги".

През 1974 г. му се отдава шанс и той успява да избяга при роднини в Австрия.

Според Цветан Цветанов един от проблемите на демокрацията у нас е, че не са били отворени досиетата за всички хора, за да могат да разберат истината за този режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен до 63

преди 6 години

Къв турски бе колега кво ще кажеш за иврит, турците са бита карта.Може да ни пуснат като жертвено агне на турците, после случайно Израел със сащ ще ни се притекат на помощ.Чували ли сте за частни градове в България, и кой живее в тези градове.Тази територия България вече е харизана на тези които спасихме през втората световна война.

56

Анонимен

преди 6 години

Нищо специално няма наснимката , един ухилен евр ейн стиска ръката на един ухилен "швед " . Швдизацията върви по план Бойко си отива до няколко години като се въведе еврото .Учете турски хора ,ТУРСКИ ЗА ДА СИ КУПУВАТЕ ХЛЯБ И НАМИРАТЕ РАБОТА!

55

Анонимен

преди 6 години

Този в дясно трябваше отдавна да е жена на някой затворник, но нали сме държава с дистанционно управление от сащ.Докато не станем 5 000 000 и надолу, е такива мушмороци ще бъдат на власт.Но най много са за трепане тези които гласунат за тях.

fallback