Снимка: 24 часа

От Европейската банка за възстановяване и развитие твърдят, че само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Калин Митрев - българският представител в централата в Лондон.

Те могат да го отстранят или оневинят, но той е със статут, равностоен на посланик и не е служител на ЕБВР.

Още по темата

Това съобщи лондонският в."Гардиън" - едно от европейските издания, които публикуват разследване за таен фонд за финансиране на лобистка дейност в полза на управляващите в Азербайджан, пише "24 часа".

Под заглавие: "България ще разследва твърденията за трите милиарда долара от "Азербайджанската пералня" вестникът съобщава, че в София е започнала проверка за плащанията на Митрев.

След редовното заседание на правителството вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви, че кабинетът ще изиска официалната позиция на банката по случая.

Горанов каза на два пъти, че единствено от ЕБВР могат да решат съдбата на Митрев, защото не е в правомощията на Министерския съвет да го уволни.

В обясненията си до правителството съпругът на Ирина Бокова твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи, е извън този, в който е бил представител на българската страна в банката и че нищо от това, което е правил през тези години, не е било в нарушение на закона или морала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase