Снимка: flickr
fallback

Здравна наредба разпорежда да бъдат унищожени здрави ембриони, като по този начин проваля ин витро процедура и обрича вдовица да остане без деца.

Ася Йорданова мечтае за дете от години. Заедно със съпруга си имат шанс да станат родители, докато той не загива нелепо по време на работа.

Oще по темата

Лекарят, който трябва да приключи последния етап от ин витро процедурата и да направи трансфера на здравите ембриони, заявява, че те трябва да бъдат унищожени, като се позовава на наредба.

Текстът посочва като основателна причина за изтегляне или унищожаване на сперматозоиди, яйцеклетки и зиготи "смъртта на съпруга/партньора, независимо от наличието на декларирано желание приживе". Това важи и за женски генетичен материал.

"Не бях съгласна, бях в шок. Тръгнах по институциите, подадохме жалби в Агенцията по трансплантациите, омбудсмана… Мечтата на моя мъж беше да имаме дете, и аз също искам да имаме дете", разказва Ася.

Семейството има договор с клиниката, като е платило 5000 лв. и дължи още 4000. Продали са половината си имот, за да осигурят парите за процедурата.

"За специалист, който е положил клетва, че ще помага на хората, няма нищо човешко в неговата постъпка. Не смятам, че един доктор, клиника и една наредба могат да решат съдбата на 6 ембриона, това са живи деца", посочва Ася пред bTV.

След като жалбата е разгледана от омбудсмана, тя препоръчва на здравното министерство да промени наредбата, докато ембрионите са замразени.

От министерството обещаха веднага да започнат поправки в наредбата. Преди новите текстове да станат факт, те трябва да минат през обществено обсъждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Човек

преди 6 години

Всички пишете пълни глупости. Опитайте се да осъзнаете че не сте специалисти по всичко и малко по-смирено. Един от най-глупавите коментари беше че ембрионите не са генетичен материал. Това може да го напишеш само човек без 8-9 клас.

18

Анонимен

преди 6 години

Скоро без замразени ембпиони демографската криза ще е непреодолима явно

17

Анонимен

преди 6 години

основателна причина за изтегляне или унищожаване на сперматозоиди--------------Основателна причина означава, че ако вдовицата пожелае, може да ги премахне при смърт на съпруга. А не че задължително ембрионите трябва да се унищожат. Този доктор мало умен ли е? Да го изгонят оттам без право повече да работи в системата.

fallback