Снимка: архив, Reuters
fallback

Токсичен яйцен жълтък на прах е открит в над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, родно производство, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Експертите са установили, че жълтъкът на прах с фипронил е вложен в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при въпросните продукти.

Oще по темата

На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на производството и изтеглянето от пазара на наличните партиди. В момента почти всички количества, разпространени в търговската мрежа, са изтеглени, категорични са от БАБХ.

До момента е установено, че 500 килограма яйчен прах с фипронил са били доставени в у нас.

Идентифицирани са фирмите, на които е бил доставен. Издадена е възбрана за почти 64 килограма яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

Продължава обаче извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен.

Контролните органи ще проверят и всички птицеферми за кокошки носачки за наличие на забраненото вещество. Ще се правят и лабораторни анализи.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени и потребителите, и производителите.

Фипронилът се използва във ветеринарната медицина и не е разрешен за употреба при продуктивни животни, включително и кокошки носачки, допълват от БАБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

анонимен

преди 6 години

Нещо не ми стана ясно,как така от 500кг отровен яйчен жълтък само около 64кг ще бъде унищожен,а къде са останалите 436кг.Особено след като експертите са установили,че много малки количества са употребени,съвсем се обърках.Добре,че не ям майонеза,но вече и сладоледа ще го намаля.

60

бесен

преди 6 години

Какво значи всички налични партиди бе?А какво стана със закупените? Писна ми от тази криворазбрана демокрация да се крият имената на фирмите. Те носат пълната отговорност какви *** купуват и ползват в продуктите си! Искам списък с имена и продукти! Така ще знам ако има нещо в хладилника да им го пратя на фирмите да си го яде шефа им!

59

Защо ги криете

преди 6 години

Raffy и Нестле са фирмите със сладоледа. Олинеза майонезата

fallback