Снимка: архив БТА
fallback

650 лева минимална заплата и 1500 лева средна заплата в страната е реалистична цел за края на мандата на сегашното управление.

Това обяви социалният министър Бисер Петков, който представи днес приоритетите от управленската програма в социалната сфера.

Сред тях са увеличаване на доходите, повече заетост, по-висока производителност на труда и увеличаване на квалифицираната работна ръка.

Министърът повтори казаното от премиера, че безработицата намялава, дори се усеща липса на работна ръка и най-вече на добри кадри.

Oще по темата

Петков цитира данни на Агенцията по заетостта, според които безработица е 6,7%, а броят на регистрираните безработни е около 220 000. Параметрите са сходни с тези от преди настъпването на икономическата криза през юни 2008 година, съобщи БТА.

От тези около 220 000 безработни, около 120 000 са с ниска степен на образование. Затова управляващите планират през следващите четири години да бъдат обучени 50 000 безработни. Със средства от ОП "Развитие на човешките ресурси" още най-малко 100 000, търсещи работа и неактивни хора от уязвимите групи на пазара на труда, също ще бъдат включени в обучения.

Предвижда се и облекчаване на режима за получаване на т.нар. синя карта за висококвалифицирана заетост, като това ще стане чрез двустранни спогодби с трети страни извън ЕС.

Ще се върви и към разширяване на списъка на професии за "синята карта", тъй като в момента висококвалифицираната заетост е предимно свързана със специалисти от областта на информационните технологии.

Министърът потвърди и че няма да се правят промени в параметрите на пенсионната система. Няма да се променят и пенсионната възраст и стажът за пенсия, заложени в КСО. Ще се осъществи и отпадането на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г.

Ръст на пенсиите ще има не само заради ръста на средния осигурителен доход, а и заради законодателно заложеното увеличаване на тежестта на осигурителния стаж, стана ясно още от думите на министъра.

Социалният министър припомни, че в началото на лятото влезе в сила възможността жените, които се връщат на работа преди края на първата година от майчинството, да получават 50 процента от полагащото им се обезщетение.

Вече 275 жени са се възползвали от нея.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" са отделени средства за безработните, които не могат да запишат детето си на ясла или на детска градина.

Ще бъде разработен и закон за детето и семейството. Очаква се да бъдат подобрени процедурите за осиновяване чрез промени в Семейния кодекс и нов закон за интеграция на хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

1

преди 6 години

другарю министер,срамно е да говорите за средна заплата,още по-срамно е да не знаете формулата за изчисление на средната заплата,така че нямате право да лъжете простолюдието със цифровото изражение на средната заплата,тя се получава ,в следствие от сбора на всички заплати,в различните сфери,на заплащане.

42

Анонимен

преди 6 години

До 47 В България се произвежда от хладилници до авточасти. Вземи се информирай

41

Анонимен

преди 6 години

До 44Къде видя производство в БГ?! Ако има такова работи на загуба със немислими задължения и предприятието дължи поне 5 РЗ.На работниците си.

fallback