Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че реално в България безработица няма, а проблемът вече ни бил в работната ръка.

"Безработица има за тези, които не искат да работят. Проблемът ни е сега много бързо през техникумите, през дуалното обучение да образоваме повече, да повишаваме квалификацията", коментира той, след като откри нов завод за автомобилни части на германската фирма "Костал" в Пазарджик.

Още по темата

Той припомни, че безработицата у нас е под 7%.

"От 1 септември с програмата, която сме направили, всяко българско дете да е в училище и, който го възпрепятства съответно да получава санкция, защото в последствие виждате - инвеститорите са тук, а ние не можем да им отговорим с високо производителна и квалифицирана работна ръка", заяви премиерът.

Борисов се похвали с открити 40 000 работни места само в автомобилния сектор през последните години.

"Ако е казал Господ, следващия месец в Плевен правим инвестиция от над 100 милиона за 8000 работни места. България е дестинация за немските инвестиции. От Севлиево до Пазарджик, от Ямбол до Плевен, навсякъде се строят немски заводи, а най-хубавото е, че всичко от тях се изнася", каза още премиерът.

Новият завод на "Костал" е третият на фирмата в България. Дружеството започва да развива дейност в България през 2011 г., в Смолян.

Новооткритото предприятие е изградено в Индустриалната зона на града, на площ от 60 декара. Инвестицията на германски концерн само в сградния фонд на новия завод надхвърля 30 милиона евро - построени са 2 цеха със застроена площ 10 000 кв. м, очаква се да бъдат построени още 2 големи цеха с обща площ 15 000 кв. м. Към момента в предприятието в Пазарджик работят 250 души. Планира се до края на 2018 г. броят на работниците да достигне до 1200, а през следващите 3 години - до 2 400.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase