Снимка: Булфото, архив
fallback

Първакът от казана е отровен. Той може да вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация, предупреждават токсиколози, цитирани от "Монитор".

Първият потекъл алкохол при варенето довежда до неврологични увреждания, ако е поет в малки количества. Той е вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.

Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.
Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките. Причината е, че при ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове.

Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт.

Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.

Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Мухай

преди 3 години

До Анонимен Ама ти верно си смахнат като повечето БГ-търтеи.Нещастиеееее....

78

Анонимен

преди 6 години

На мен пък жената ми наложи мега-твърда забрана и вече половин година не съм близвал "твърди горива". 1000% съм по добре и препоръчвам на всички да пробват-има винце, бири, ликьори а също и ВОДА. Ракия винаги ще се вари, има големи майстори, въпросът е как се потребява- моята баба пиеше 50-70гр, а аз бях почнал по 250-400/вечер, и сега си давам сметка-колко е много това. Който може с по-една на ден-да пие, другите да спират навреме като мен!

77

ДЖИБРАТА

преди 6 години

ЧЕРВЕНО ВИНО СНОЩИ ПИХ И .......ДВЕ РАААААКИИИИ

fallback