Кадър: bTV
fallback

Държавата се активизира да помогне на Мария от Габра - майката, която подхвърли детето си, защото нямала възможност да го гледа. От социалното министерство обявиха, че ще й съдействат за намиране на работа и пари за операция.

Дали ще й бъде върнато бебето обаче ще се преценява тепърва. Дотогава спрямо момченцето ще бъде предприета "адекватна мярка за закрила".

Малкият Александър бе открит в бебешко столче близо до блок в столичния квартал "Младост" вчера по обяд. Малко по-късно Мария се обади в полицията и поиска да си го върне. Междувременно тя разказа тъжната си история – изоставила момчето, защото нямала пари, с които да го гледа, надявайки се така да му даде по-добър живот.

Oще по темата
Жената обясни, че е останала без работа, получила е еднократно 100 лв. за детето, а самата тя трябва да се подложи на операция.

Днес съвместен екип на дирекция "Социално подпомагане" – Елин Пелин и бюрото по труда в Ихтиман са посетили Мария.

Експертите са я консултирали за възможностите за подкрепа за повишаване на родителския капацитет и са й предложили съдействие за регистрация в бюрото по труда и намиране на работа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

38-годишната жена е подала официално заявление да си върне детето вкъщи. В отговор на това предстои изследване на родителския й капацитет, обясниха от социалното ведомство.

Мария ще бъде насочена да ползва социална услуга в център за обществена подкрепа.

По данни на дирекцията "Социално подпомагане" в Елин Пелин жената е получавала всички полагащи се по закон помощи – месечни помощи за отглеждане на деца, 600 лева еднократна помощ за раждане на второ дете, 100 лева месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година при неосигурени лица, информиха още от министерството.

Мария е посъветвана и да подаде заявление за отпускане на еднократна помощ в размер до 325 лева във връзка с предстояща операция, както и да заяви отпускане на целева помощ за отопление.

Същевременно екип на дирекция "Социално подпомагане" – Лозенец, е във връзка с лечебното заведение, където е настанено бебето. При изписването му ще бъде предприета адекватна мярка за закрила до завършване на проучването за родителския капацитет на неговата майка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 6 години

Ето до тук ни доведе тази 27 годишна демокрация. Колко много има като нея. Как няма какво да унищожи всички тея довели страната ни до това положение въпреки, че тогава трябва и ние да си го получим, тъй като ние ги слагаме да ни определят съдбите.

56

Анонимен

преди 6 години

VALERI DAI I PARI NI SA PRAVI NA LUD IMASCH

55

Анонимен

преди 6 години

Всички са се нахвърлили върху тази безпомощна жена,но никой не коментира робовладелеца,който я принуждава да работи 18 часа,който я принуждава да подписва договор за 4 часов работен ден,който не я е осигурявал,който я е мамил използвайки положението си на шеф,който я е експлоатирал като роб и не е имала време да погледне себе си,а камо ли да има време за деца от многочасова работа?

fallback