Със 142 лева няма как да се гледа дете! Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR Мария, която вчера изостави бебето си в столичния квартал "Младост" 1.

Жената сподели, че е избрала да остави детето си на детска площадка, вместо в институциите, защото се срамува, че не може да се грижи за него.

Още по темата

"Няма как да работя, докато раждам и се възстановявам. Уволниха ме 5 дни преди да дойде 45-я ден, в който трябва да изляза в майчинство", продължи Мария, която обясни причините защо се е стигнало дотук.

Мария живее с майка си в село Габра, като е получавала помощ от нея в грижите за бебето.

Детето сега е поето от грижите на институциите, но майката не е сигурна дали ще го върнат обратно при нея.

"Майка ми ми каза днес да не се прибирам без дете, но се съмнявам, че ще ми го върнат", обезсърчена е Мария.

Когато чух за случая с изоставеното бебе в столичния квартал "Младост" първото, което ми дойде на ума бе приказката "Хензел и Гретел". Именно липсата на пари води до крайни решения, тъй като се влиза в конфликт с това, което желаем, обясни в "България сутрин" психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Тя отбеляза факта, че въпреки трудните условия, жената е полагала грижи за детето си и това показва нейната дилема, а не липсата на желание.

"В един момент натрупването на външни неща, които изкарват майката извън равновесие, водят до взимане на определени решения", констатира психологът и продължи, че крайната липса на доходи, по същия начин както глада, довежда до чувството за нестабилност.

По думите на експерта пред Bulgaria ON AIR е напълно нормално майка в тази ситуация да преминава едновременно през търсене на решение на по-добър вариант за бъдещето на детето си и желанието то да остане при нея.

"Стресът и отчаянието водят до цялостната промяна както в хормоналния баланс, така и във взимането на решения. Емоционалният дисбаланс е достатъчен, за да се стигне до такава ситуация", категорична е д-р Бакрачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase