Снимка: архив, БулФото
fallback

Съмнявам се, че посланик Гьокче ще бъде записан със златни букви в историята на двустранните ни отношения с Турция. През последните две години от негова страна имаше една много груба намеса в нашите вътрешни работи и изборен процес.

Oще по темата
Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria бившият български генерален консул в Одрин и Истанбул Георги Димов.

Припомняме, че Анкара официално обяви, че отзовава досегашния си посланик в София Сюлейман Гьокче четири месеца преди края на мандата му, като за негов заместник бива назначен Хасан Улусой.

"Това е наистина недопустимо за един посланик. Съгласно Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения от 1961 г. основаната мисия на всеки ръководител на дипломатическа служба – посланик или консул, е да развива приятелските отношения. Разбира се, винаги възникват търкания, но тогава той би следвало да съдейства за разрешаването на проблемите, а не самият той да е проблем и първоизточник на проблеми", допълни той.

Според него всеки сам следва да си направи оценката относно работата на Гьокче от това, че си тръгва предсрочно и от страната, в която го пращат – Гватемала.

"Факт е обаче, че благодарение на неговата намеса и действия България, която бе единственият съсед на Турция, с който Анкара нямаше никакви проблеми, фактически влезе в категорията на проблемните за Турция страни като Гърция, Иран, Сирия и т.н.", каза Димов.

"Ръководството в Анкара е оценило, че това, което Гьокче направи, силно вреди на интересите и на Турция", изтъкна още той.

"Силно се надявам новият посланик да има някаква реставраторска мисия", допълни бившият генерален консул в Одрин и Истанбул.

Целия разговор с Георги Димов можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 6 години

Турците представили туй, представили онуй. Хахаха, можеш спокойно да отидеш на представленията и да не се връщаш. Омръзна ми от токсините които отделяш. И си оправи caps lock-а на компютъра.

47

турчин=терорист

преди 6 години

"На 6 септември 1983 г. са опожарени 750 декара гора при яз. Камчия. Разхвърляни са пропагандни листовки.През есента на 1983 г. терористите правят неуспешен опит за саботаж, който да доведе до тежка транспортна авария. Предизвикат късо съединение на контактната мрежа на гара Карнобат, за да се стигне до влакова катастрофа."

46

Анонимен

преди 6 години

От чисто любопитство прочетох в уикито за какво иде реч в Гуатемала.Мъка.....бедност,престъпност,пренаселеност,абе лоша работа.Имали 36 години гражданска война,геноцид над маите индианциВъобще,ще се чувства като у дома си

fallback