Общ преглед

Организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, която властите в Анкара смятат за терористична, има структури в 150 държави, включително и в България, заяви посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче.

На пресконференция по повод една година от опита за преврат в Турция посланикът потвърди позицията на Анкара, че именно тази организация е отговорна за метежа.

Още по темата

Пуч, организиран от хунта – така Гьокче определи опита за преврат в южната ни съседка.

В отговор на въпрос посланикът беше категоричен, че турското правителство не подпомага български партии.

Турският посланик у нас каза още, че се надява скоро извънредното положение в страната му да бъде отменено.

Той обясни, че няма погазване на човешките права и демокрацията, а опит за баланс в името на това Турция да се предпази от терор.

Посланикът каза, че в в страната му се води разследване срещу 169 хиляди души. „Около 50 хиляди от тях са били задържани и арестувани и срещу тях е започнало съдебно производство. Останалите от разследваните лица бяха освободени, тъй като се сметна, че срещу тях няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение”, заяви той, цитиран от bTV.

По думите му не са верни съобщенията за стотици хиляди арестувани и допълни, че се разследват случаите, в които властите са превишили правомощията си при задържания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар