Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR
fallback

Идеята да се закрие МВР и да се открие ново ведомство набира все по-голяма подкрепа, заяви в студиото на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Бизнесът поиска да се намали бюджетът за сигурност и да се извършат съкращения в МВР. Според Васил Велев България е на второ място в ЕС в отделянето на средства от БВП за сектор "Сигурност".

"Средствата от бюджета за образование и наука са под средноевропейските", настоя той и добави, че това води до опростачване на населението.

"България е на осмо място в света по полицаи на глава от населението и на трето място в ЕС. Системата е пренаселена, има нужда от сериозни съкращения. Има твърде много чиновници в тази система, които си пречат и работят много бавно", категоричен бе председателят на АИКБ.

Бившият директор на ЦСБОП ген. Тихомир Стойчев е на мнение, че финансите, които се рапределят към МВР, се пресмятат твърде механично. Той подчерта, че системата за сигурност у нас е започнала да се раздържавява още от Прехода.

"Много от асоциациите, които се появиха през последните години, защитават корпоративен интерес. И НАТО, и САЩ поставиха като потребност да усилваме сектор "Сигурност", обясни той в "България сутрин".

"Не защитаваме корпоративен интерес. Защитаваме интереса на данъкоплатците, които издържат скъпоструваща система, срещу което получават нулев резултат", репликира Васил Велев своя събеседник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

поплавски

преди 6 години

като ги гледам тиа кой от кой по-умен и все акъли дават ше закриват министерствоами дайте да закрием държавата,и после кой къде му видат очите да бега то за това и бизнеса у българия е на таково мижаво ниво с такивадамакълии като тиа двамата

66

SHAGRATH

преди 6 години

Вие от бизнеса(най-долните и експлоатиращи същества) си мълчете.Никой не ви иска факаното мнение.

65

Анонимен

преди 6 години

Ей старче,хайде на бас,че България не е на 3то място в EU по брой на полицаи на глава от населението и на 8мо в света.Защо не кажеш,че в Мвр са:гражданска защита,пожарна,дато,гранич. полиц. и куп други служби , а старче

fallback