Възвание за обявяването на въстанието в Македония и Одринско. Снимка: НИМ
fallback

Илинденско-Преображенското въстание е българско, с помощ от България - Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, обосновава това с множество факти и опровергава твърдения на македонски историк.

Александър Стойчев, директор на военния музей в Скопие, заяви преди дни, че "Илинден 1903 г. е борба единствено на ВМРО, без каква било поддршка от Бугария, нито една балканска държава не поддржала нивната борба за самобитност... Бугария во януари 1903 г. им забранила на своите полициски и военни структури да я поддържуват македонската револуционерна борба… Историската наука треба да биде базирана врз факти".

Като първо Божидар Димитров посочва, че въстанието през 1903 г. не е вдигнато от ВМРО, а от ТМОРО (Тайна македоно-одринска революционна организация). Тя ще стане ВМОРО - ах, това проклето "О", което означава одрински, т.е. тракийски, едва след Първата световна война, когато Тракия е обезбългарена, Тодор Александров ще формира ВМРО, емоционално обяснява Димитров.

ТМОРО (при основаването - БМОРК - Български македоно-одрински комитет), е организация, създадена от българското военно разузнаване. Затова е ръководено от български офицери – Гоце Делчев, Даме Груев, Борис Сарафов, Гьорче Петров, генерал Цончев, полковник Коста Янков, пояснява шефът на НИМ.

Освен това България е забранила само проформа участието в "македонската борба" поради натиска на Великите сили, продължава Димитров. Де факто през 1903 г., а и по- рано, тече поток от оръжие, "откраднато" от българските казарми. Между тях - и прословутите манлихери – най-доброто стрелково оръжие на епохата. Подготвят се крупни чети в България, някои от тях - от кадрови военни, като тези на генерал Цончев, полковник Янков, поручик Зографов. В Кюстендил не една, а три работилници леят бомби "одринки". Защо "одринки" – отговори си сам, обръща се Димитров към Стойчев.

Влез, Стойчев, в експозиционната част на музея си, и виж има ли един документ за въстанието на македонски, сръбски, гръцки или на албански език. И ако си признаеш честно, че всички документи са на български език, мога да те погледна някога, ако се видим пак, продължава Божидар Димитров.

Той привежда като довод и възванието за обявяване на въстанието от II Битолски революционен окръг – единствения в Македония, който въстава изцяло. Призивът за въстание е към населението на цяла Македония и Одринско. В Одринско е VII революционен окръг на ТМОРО. Той е вторият, след Битолския, който въстава изцяло. Третият е Серският, където е Пиринска Македония – той въстава на Кръстовден (през септември).

За Седми окръг Димитров припомня, че "там въстават с пушка в ръка и дядо ми Георги и баба ми Данче – Комитката, по прякор". "Ти ли ще ми кажеш, че моят тракийски български род и "Бугария" нямат нищо общо с въстанието от 1903 г.! Ела на Петрова нива в Странджа на 19 август и ще разбереш някои неща", пише още Димитров към Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 6 години

До АнонименСДС и Костов признаха македонски език.

64

Анонимен

преди 6 години

Всички идиотщини,които се извършват в БЮРМ от сърбоманите на Груевски,с кражбата на българска история ,се командват от ненормалниците в Кремъл.Белград и Скопие са тяхни безмозъчни изпънители.

63

Анонимен

преди 6 години

Абе,нашата държава няма ли позиция по тези въпроси?Докога Божо сам на барикадата!

fallback