Снимка: pixabay.com
fallback

39% от родителите у нас са удряли децата си и приемат това като възпитателен метод, а 60 на сто от българите го подкрепят. Това показват данни от национално проучване, съобщи клиничният психолог и председател на фондация "Пулс" Екатерина Велева.

Oще по темата

"Шамарът, дори един да е, той засяга човешкото достойнство. Това води след себе си не само ментални, не само неврологични последствия, а много често ние за тези удряни деца казваме: "Ами те изостават в училище, те са невнимателни, имат някакви увреждания". Не само физиката засяга, преди всичко засяга тяхното психологическо функциониране", обясни Велева пред БНР.

По думите й има връзка между насилието у дома и това в училище.

"Насилието в училище е абсолютно последствие от това, което се случва в семейството. Всички тези деца, които по някакъв начин са удряни, неглижирани емоционално, малтретирани, може да донесе отреагиране навън", каза специалистът и обясни, че това е така, защото тези деца не могат да посегнат на родителите си – те са големи и значими.

Психологът обясни и какво трябва да направи родителят, когато детето му не се държи добре.

"Като родители трябва да бъдем подготвени да посрещнем нуждите и цялото емоционално функциониране и поведенческо функциониране на нашето дете. Подготвен родител значи родител, който има знания и умения в това да е родител. Да посрещнем нуждата на детето и да поговорим коя е причината", заключи Велева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 86Родителят не чете конско! Родителят възпитава с любов! Родителят изпитва състрадание към чувствата на детето си и чрез любовта/мъдростта го разбира и възпитава без агресия и крясъци! Родителят не засича с хронометър времето което отделя за детето си!Държавата би трябвало да удря сериозно рамо за родителите за да могат да възпитат децата си добре без да са под напрежение от ежедневието и обществените гнили суети! Който не го е разбрал до сега - загива!

67

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 87Преди 100 години баба ти ако имаше презерватив нямаше да пръкне *** и съответно тебе - генетичното "чудо"! Преди 100 години не е имало статистика за подобни проблеми а дисциплина породена от страха не е нищо друго освен нарцисизъм от обществен характер. Последствията обаче излизат след 100 години или по-рано! Ако не си достигнал до причинно-следствената няма как да не си пляскаш детето без да усъзнаваш че всяка една плесница по него е 100 пъти по-силна върху теб самия!!!!

66

Анонимен

преди 6 години

До Ceko 88Има противоречие! Психологът дава ясно да се разбере че повечето нашенци си подпляскват децата! За огромно съжаление така си беше и през фараоновата диктатура! Неговита теза се базира точно на това явление наречено подпляскване уж за възпитание! Трябва да си рядко *** за да не можеш да видиш последствията! Цъфтим като нациа и като държава! Нормалните (повечето) напуснаха страната и останаха "българи" с доста добре изявени психични растройства! Пляскайте но не забравяйте за рикошета!

fallback