Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

В новите патрулни автомобили не могат да се монтират мобилните снимащи радари. Проблемът е, че стъклата на новите автомобили "Киа" са с различен наклон и друг кварцов състав от тези на досегашните "Опел"-и, потвърди пред "Труд" шефът на "Пътна полиция" старши комисар Бойко Рановски.
 
Според специалисти било невъзможно да се снима от капака или покрива на патрулката. Затова сега предстоят проби камерата да се монтира отзад в полицейския автомобил и той да застава край пътя с отворен заден капак.
 
"Да, има такъв проблем със стъклата. Но не е само тази причината, за да не се монтират вътре камерите. Новите автомобили имат еърбег и ако той се отвори, камерата може да удари лошо нашия служител в главата – каза старши комисар Бойко Рановски. – При такава опасност не можем да монтираме камерата вътре в патрулния автомобил".

Той похвали качествата на новите патрулни коли, но не отрече, че 148-те камери ще останат на доизживяване на старите.

Oще по темата

"Има и варианти камерата да бъде слагана на предния капак или на покрива на автомобила, като устройството само се включва в тях. Може да се слагат на тринога до колата и точно такава е обществената поръчка, която е в ход, за още 59 камери", каза още старши комисар Рановски.

По новите патрулки на КАТ има залепени стикери, че в тях са монтирани камери. Но това не са снимащи радари за засичане на скорост, а устройства за видеозаписи на проверките на шофьори.

В същото време стана ясно, че МВР е отказало да плати на британска фирма за поддръжка на единствената у нас система за засичане на средна скорост. Затова вече седми месец не работят камерите при тунела на магистрала "Люлин".

Системата е от две двойки камери и сървър, монтиран на петия етаж в сградата на Дирекция на полицията в столичния квартал "Младост". Купена е за 240 000 лева и е пусната експериментално през 2014 г. Започва да снима и през 2016 г. достига максимален капацитет от 30 000 заснети нарушения.

Общо до злополучното й спиране през декември м.г. са засечени над 60 000 джигити. В "Пътна полиция" била създадена специална група, която да обработва снимките и да праща електронни фишове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 6 години

Вместо да пишете новини кои камери, радари, катаджии не работят, по-добре пишете кои от тях работят.

63

Анонимен

преди 6 години

До АнонименТова на снимката не е камера бе ***, то е радар, който ходи на периодични проверки за да е 1000% сигурно, че катаджията не ви лъже за скоростта на светлината, която сте развили избивайки комплекси

62

Боко Умния

преди 6 години

Момци, ще ви лепна една идея...Катаджийчета, купете си ремаркенца и там монтирайте камерата ...*** какъв съм умен, А.А.А...

fallback