Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

МВР е отказало да плати на британска фирма за поддръжка на единствената у нас система за засичане на средна скорост. Затова вече седми месец не работят камерите при тунела на магистрала "Люлин", съобщава "Труд".

Системата е от две двойки камери и сървър, монтиран на петия етаж в сградата на Дирекция на полицията в столичния квартал "Младост".

Купена е за 240 000 лева и е пусната експериментално през 2014 г. Започва да снима и през 2016 г. достига максимален капацитет от 30 000 заснети нарушения.

Oще по темата

Общо до злополучното спиране през декември м.г. са засечени над 60 000 джигити. В "Пътна полиция" пък била създадена специална група, която да обработва снимките и да праща електронни фишове.

Целият процес спрял по две причини. Първо от британската фирма, която държи лиценза на софтуера, поискали сума, която се сторила висока на нашите шефове от КАТ.

И второ – връзките и системите в МВР, към които спадал и злополучният сървър на петия етаж, са защитени още от времето на студената война.

И така, вместо да бъде платена някаква сума от порядъка на 40 000-50 000 лв., вътрешното ведомство спряло системата, която може да носи до 2-3 млн. лв. приходи в държавната хазна.

Междувременно пък стана ясно, че в новите патрулки не могат да се монтират мобилните снимащи радари, тъй като стъклата на автомобил КИА са с различен наклон и друг кварцов състав от тези на досегашните коли "Опел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

GeleRod

преди 5 години

Тази статия изглежда поръчана от "ощетената" фирма. Ако на мен някой ми дава 50к годишно, системата ще им я подаря, а ще правя пари от поддръжката само.

30

Анонимен

преди 6 години

Даваш, има кой да взима! Аз на кука пари не съм дал от 1997г. Разбира се имам актове за превишена скорост!Запомнете, докато има кой да дава, ще има кой да прибира! Затворен кръг

29

Анонимен

преди 6 години

"Междувременно пък стана ясно, че в новите патрулки не могат да се монтират мобилните снимащи радари, тъй като стъклата на автомобил КИА са с различен наклон и друг кварцов състав от тези на досегашните коли "Опел"."Това много ме развесели :) Това потвърждава колко мозък имат.

fallback