Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

Всяка година в България преждевременно умират 17 800 души от болести, причинени от употребата на тютюн. Това съобщиха от пресслужбата на Националния център по обществено здраве и анализи.

Около 80 на сто от преждевременните смъртни случаи, причинени от употреба на тютюн, са в държави с ниски или средни доходи на населението.

Тютюнопушенето е причина за всеки един от три смъртни случая във възрастовата група 30-44 години и за всеки втори в групата 45-59 години. Установено е, че в България 23% от смъртните случаи при мъжете и 9.4% при жените са предизвикани от употребата на тютюн.

Последните данни за смъртността в България през 2015 г. показват, че 48.1 на 100 000 души са починали от рак на белия дроб, като 82 на сто от случаите могат да бъдат обяснени с употреба на тютюн.

Доказано е, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Шансът възрастен пушач да се откаже от цигарите е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване.

Утре се отбелязва Световният ден без тютюнев дим, чието мото тази година е "Тютюнът - заплаха за развитието". Вниманието е насочено към здравните рискове и ефективните политики за намаляване на употребата на тютюн.

Целта е сегашното и бъдещите поколения да се предпазят от вредните последствия за здравето, както и да се намалят социалните последствия, икономическите бедствия и вредите на околната среда, причинени от употребата на тютюн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

Баща ми почина от инфаркт на 50 и мисля, цигарите го убиха. Някои негови набори станха на 70, още пушат и пият. Аз не пуша вече 10 години, пия умерено и се храня долу-горе здравословно, спортувам редовно. До колко ли ще доживея? Миналата година приятел спортист и въздържател го събори инфаркта на 46 докато караше колело. Според мен тютюна убива само в комбинация с други фактори. Иначе и въздуха в София може да докара рак и инфаркт. Палмовата мазнина също а тя е навсякъде. А стреса и Е-тата?!?

10

Анонимен

преди 6 години

Всички останали от ГЕРБ.

9

Анонимен

преди 6 години

ТО ПЪК ЕДИН ЖИВОТ....

fallback