Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Жителите на морския курорт Лозенец се вдигат на бунт срещу строеж близо до брега. Хората са готови да спрат строителството на заведение с жива верига.

Представителят на концесионерите Евгени Зумпалов обаче успокои тази сутрин пред Bulgaria ON AIR, че протестиращите са мирни и усмихнати и не са казвали, че ще затварят пътища.

Недоволството на хората избухна след като наемателят на "мидения" плаж започна да строи заведение върху терен, който според местните е поляна - любима на жителите и гостите на селцето. Според концесионера обаче мястото е част от плажа и строителството е според всички правила и закони.

През миналата година теренът, известен като боруна, е отдаден под наем за пет години от Министерството на туризма като плаж. Още тогава бил направен опит да се строи на поляната, но местните се обърнали към министерството на туризма и предотвратили появата на заведението.

"В момента, понеже хората протестират, тече проверка по строежа. От кметството са ни помолили да спрем всякакви дейности, докато не проверят проекта. Всичко, което се прави тук е законно. Мая Иванова (наемателят на плажа – б.р.) се е явила на търг и иска да направи нещата по европейски начин. За нас е по-добре да се слага заведение на поляна, отколкото на пясък", каза Зимпалов.

Според кмета на Царево Георги Лапчев проблемът се преекспонира. Според него драмата е в кадастрална грешка, която се е натрупала с времето и е довела до това неразбиране.

Лапчев смята, че до грешката никога не би се стигнало, ако е имало общ устройствен план, за който общината от 10 години настоява да има.

Хората в Лозенец обаче са непоколебими. Местните са твърдо против строежа на заведение в тази местност и настояват тя да остане недокосната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase