fallback

Съмненията за двоен аршин при производството на храни разбуниха духовете преди месеци. След направено изследване в Словакия, което доказа разминавания при продуктите в Източна и Западна Европа, логично се запитахме второ качество ли е храната, която консумираме.

За да разсеят съмненията на потребителите инспектори ще вземат проби от хранителни продукти, продавани от едни и същи фирми под една и съща марка у нас и зад граница. Миналата седмица от агенцията по храните избраха стоки от Германия и Австрия, тази седмици на прицел са родните вериги. Представители на медиите не бяха допуснати в търговските обекти, докато инспекторите по храните изземаха продукти.
Oще по темата


Все пак от Агенцията по храните поясниха че ще бъдат сравнени изделия от 5 групи. Това са шоколадови, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки, сокове и детски храни. Първо ще се сравнят етикетите. След това ще бъде направен лабораторен анализ, при който ще се гледат различни показатели.

"Зависи от продукта – има мазнини , водно съдържание, съдържание на захар и на сол, това са показателите по които ще бъдат изследвани съобразно етикета на продукта… Предположенията са, че може да има разминаване в състава на отделните продукти", обясни пред Bulgaria ON AIR Камен Николов, началник на дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

Ако се окаже, че има сериозни разминавания в това което се предлага у нас и на западноевропейския пазар, възможностите пред българските власти не са много.

"Има си процедура, има си система за оповестяване, опевестяваме съответния компетентен орган, и тя предприема конкретните мерки към своя бизнес оператор", обясни Камен Николов.

Данните ще бъдат представени на Европейската комисия, за да се вземе общо решение срещу проблема с двойния стандарт при производството на храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Поредния луд

преди 6 години

Ето още един продукт, но в хранителната промишленост за кучета:Schesir пилешките филета с ябълка 150г консерва в България се внася с 40% месо, а за чужбина е 62.5% Продукта е по-евтин в чужбина, където явно е и по-качествен...

15

Жони

преди 6 години

Принципно нашите храни ако са качествени са си добри / поне по соца имаше добро сирене, мляко, масло, боза и квото щеш/ Сега в дивия капитализъм нашите лъжат много и продават ***, а вносните стоки принципно са по-добри, но пък за тук се внася второ качество.Тоест.. все сме прецакани тотално. Нашето е ***, а внсното не е това което трябва да е......

14

Анонимен

преди 6 години

Проверката трябва да е много по-задълбочена, защото еднакъв състав не означава еднакво качество! От значение е какво мляко се влага, какви фъстъци, каква соя....Страна на произход на съставките също е от значение. Например аз съм убеден, че продаваните у нас фъстъци за консумация са основно от бедни страни от Африка и са пълни с пестициди, хербициди и какви ли не още отрови! А за тези, които се влагат в сладкарската промишленост не ми се и мисли. Същото се отнася и за вносните продукти!

fallback