Снимка: Атанас Скатов
fallback

Българският веган алпинист Атанас Скатов е добре и е на сигурно място.

"Жив и здрав съм и на сигурно място вече. Не можах да звънна по-рано, защото телефонът ми замръзна на върха", заяви алпинистът по сателитен телефон в базовия лагер.

Oще по темата

"Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър. Радвам се, че успях да изкача и Лхотце и Еверест и да стана единствения от участниците от всички експедиции - около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа", заяви той.

Българинът направил страхотни снимки и видеа. Снимал и изгрева от Еверест.

По думите на алпиниста емоциите били много силни: "Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме".

Цели групи се отказвали и се връщали обратно, условията тази година били много тежки.

"Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в България", сподели той по сателитния си телефон.

Тази година времето в Хималаите е доста по-неблагоприятно от това през 2016 година. Успеваемостта на изкачванията до момента за 2017 година е 20% а през 2016 тя е била 68% - повече от 3 пъти по-добра.

Броят на смъртните случаи (около 10) също вече е по-голям, като най-значителния случай е на най-известния швейцарски алпинист Ули Щек, който падна при инцидент в близост до вр. Нупце на 30 април при аклиматизация за осъществяване на траверса Еверест-Лхотце.

С това си изкачване алпинистът веган Атанас Скатов стана първият българин успял да изкачи два осемхилядника за рекордното време от малко под 6 дни, безпрецедентно за България а и в света.

Това е шести осемхилядник в колекцията на Скатов - Еверест север (2014), Манаслу (2015) и Аннапурна и Макалу (2016), Лхотце ( 2017) и Еверест юг ( 2017), които е осъществил за неимоверно краткия срок от 3 години. В рамките на тези три години той успя да изкачи Еверест два пъти по два различни маршрута, с което се превръща в единствения българин постигнал това до този момент.

Изкачванията са част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 6 години

След като 13 годишно дете и човек в инвалидна количка изкачи Еверест, нещо веганите не са актуални

39

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 45, то и ние не искаме мнението на веганите, но те непрекъснато ни го натрапват

38

Анонимен

преди 6 години

туй веган някаква титла ще да е.

fallback