Снимка: архив, БулФото
Повишени нива на алфа активност са установени в питейните води на шест села в община Димитровград. Това съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев в Хасково на открито заседание с участието на представители на Временната парламентарна комисия за установяването на потенциално опасните и конкретни случаи на замърсяване на питейните води, причините за възникването им и последиците за здравето на гражданите, на кметове и експерти.
 
Става дума за населените места Крум, Ябълково, Сталево, Бодрово, Скобелево и Върбица, каза той. В последното село вече бе установено и наднормено съдържание на свободен уран и водата бе забранена за пиене и готвене.
Още утре ще бъде издадена заповед, с която се спира употребата на вода с цел пиене и готвене и в тези села, посочи директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.
 
Компромис с качеството на питейната вода не е правен и няма да бъде допуснат, е заявил председателят на парламентарната комисия Георги Колев, уточни преслужбата на областната администрация, където бе заседанието. Навсякъде, където е регистриран проблем с качеството на водата, източниците са спрени и изведени от експлоатация. Всички институции работят и търсят решение на проблема, е казал той.
 
Вече се предприемат мерки за снабдяването с вода на цитираните села, е посочил кметът на Димитровград Иво Димов.
 
Водата в Хасково от вече изключените от водоподаването заради лоши показатели 14 кладенци ще бъде източена и от тях ще бъдат взети нови проби за естествен уран и алфа активност, е било решено още на заседанието. Това е наложително, защото само в три от въпросните 14 кладенци са открити отклонения, е било мнението на депутата Делян Добрев.
 
Той е изтъкнал, че идеята за разрешаване на проблема с нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложена от експертите от ВиК. Затова и правителството е реагирало бързо и е отпуснало необходимите близо два милиона лева за справяне с кризата, е обяснил депутатът. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase