Снимка: архив, Булфото
fallback

Омбудсманът Мая Манолова продължава похода си срещу частните съдебни изпълнители. Общественият защитник и граждански организации внасят законопроект, ограничаващ произвола на частните съдебни изпълнители, банките и монополите. Манолова очаква тежка битка в пленарната зала, тъй като тя внася подобни промени за пореден път.

В предложенията са записани промяна в начина на призоваване, тъй като в момента гражданите биват осъдени без изобщо да знаят, обясни омбудсманът. Предлагат и да се даде възможност и на гражданите да възразяват и да водят съдебен процес за доказване на задължението си.

Друга промяна предвижда длъжниците да могат да платят без частен съдебен изпълнител на кредитора, тъй като дългът може да нарасне значително заради таксите. Също така се предлага таксите да бъдат намалени и техният общ сбор да не надвишава размера на задължението.

Друг проблем е, че се продават имотите на длъжниците на много ниска цена. Затова омбудсманът предлага длъжниците да могат да обжалват оценките на имотите си и да не бъдат продавани без пари.

Манолова очаква сериозен отпор от страна на частните съдебни изпълнители.

"ЧСИ строяват редиците. Вече имам искания за това колко жалби има срещу тях - те правят проверка на начина, по който си върша работата. Предполагам, че скоро ще искат да проверяват и личния ми живот, но ние няма да се откажем", закани се общественият защитник и ги обвини, че гледат само своите лични частни икономически интереси.

Манолова се готви и за трудна битка в пленарната зала, тъй като не за първи път внася промени, но те досега не са били приемани.

"За четвърти път внасям тези предложения – за втори път като омбудсман и два пъти като депутат. Очаква ни сериозна битка. Въпросът е на коя страна ще застанат депутатите", заключи тя и посочи, че на общественото обсъждане са участвали депутати от различни парламентарни групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

анонимен

преди 6 години

До АнонименАМИ ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ НЕМА ДА ГИ ВЪРНЕШ НАВРЕМЕ И ЗАТОВА ГИ ДАВАТ ТЕЗИ БЪРЗИ КРЕДИТИ ЗА ДА ИЗНУДВАТ И ПЕЧЕЛЯТ С ЗАКОНООБРАЗНО БЕЗЗАКОНИЕ А БАНКИТЕ---СЪЩАТА РАБОТА ПРЕДИ 1989 ЛИХВАТА БЕШЕ 2 ПРОЦЕНТА А СЕГА---14 ДОРИ 100

62

bluesky1

преди 6 години

Дали има хора, които да се сещат все още, че правомощията на ЧСИ-та и статутът на ЧСИ са дадени на едни определени лица от държавата и те са овластени от нея. ЧСИ не е някакъв наследствен частен бизнес, бащиния!

61

morelini

преди 6 години

Подкрепящите тук и ГЕРБ и БСП и ОП...да видят кой милее за народа...КОЙ.4тири пъти внесено и на всичките депутати им минава около ушите.Да се направи законово уточнение.Никой.Да се спре това беззаконие.Тези 240...изберат ли ги са Богопомазани,те нямат проблеми...проблемите остават както винаги за НАС.Те мислят за нас само преди избори през другото време ненужни.Колко жалко....

fallback