Снимка: flickr
fallback

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщипреди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише "Монитор".

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

256

Jo

преди 6 години

Не мога да повярвам, че 99% от писалите тук защитават живеенето с мама, тате, баба, дядо, брат, сестра, внуче и куче и т.н. в една панелка - родовото имане! *** и *** - вярно само скапан "матреал" е останал в булгаристана! Иначе всички са с претенции - малки им били заплатите. Ами хванете първа, втора, трета, ако трябва работа - да не мислите че на "запад" парите растат по дърветата и къщите са по 1000 квадрата и без пари? Ама хората имат самочувствие и достойнство, не са *** ...

255

Всеки сам за себе си

преди 6 години

Дълго време живях със жена ми при ридителите ми...и двамата имаме апартаменти които дадохме под наем ...да си купим трети апартамент...и двамата имаме стъбилни работи...но с две запалати общо 2500лв на месец...не стигат като мислиш и за деца

254

Все тая

преди 6 години

Аман от поръчкови статии, авторът сигурно е сменил белото, да вземе да си свали розовите очила и малко да се огледа.Няма база за сравнение с развиващите държави, тук ТРУДЪТ Е ЕВТИН!!! И аз искам да се изнеса ама няма как живях в София преди 2 години заплата 600лв. нетна, работодателите са *** в България.БГ Бизнеса не може да плаща такива заплати, началниците-МУТРИ могат да се возят в коли над 100 000 лв айде бе... немам думи.Трябва да се свали БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ,СИНДИКАТИТЕ!!!

fallback