Снимка: архив, Булфото

Около 3000 българи се очаква да тръгнат на път към Македония за предстоящите празници - 1 май и Гергьовден. Въпреки напрегнатата ситуация нашенците няма да се откажат и ще предприемат пътуванията, които вече са планирали. Това заяви за "Монитор" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Не се очаква никаква промяна в нагласите за пътуванията независимо от събитията, които се случват. Единственото, което бих посъветвал тези, които ще пътуват, е да следват инструкциите на Министерството на външните работи, които са достатъчно ясни", бе категоричен Драганов.

Според него е по-добре туристите да избягват места, където има струпване на повече хора. "Не очаквам продължаваща ескалация на кризата там на база всички декларации, които бяха направени както в Македония, така и от българските и европейските политически лидери. Проблемът е съвсем локален, не е наводнение или някакво бедствие, което да засяга голяма територия", допълни експертът.

През май се очаква общият брой на пътуванията към Македония да е приблизително 33 хил. Това обаче не са само туристи, а и хора отиващи там по различни поводи като работа или посещение на близки и познати. През август дори пътуванията ще стигнат 50 хиляди.

Даниела Стоева, член на УС на Асоциация на Българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), също обясни, че няма отлив на туристи към западната ни съседка. „Единични са случаите на отказ“, бе категорична тя.

По думите й основната дестинация, която посещават българите, е Охрид и не би трябвало да има проблеми с наши сънародници, които ще излязат зад граница.

По нейни изчисления около 15 – 20 автобуса с родни туристи предстои да тръгнат за 1 май и още приблизително толкова за Гергьовден. „Колегите поддържат връзка с външното министерство“, увери още Стоева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase