Снимка: Архив, Булфото

30% от козунаците са без обозначен производител, съобщи Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред Агенция "Фокус".

"Това е голям проблем, защото козунакът е храна, която има много богат състав. В него влиза бялото пшенично брашно, маята, но в същото време яйца или яйчен меланж, животинско масло или растително като олио, задължително захар или в някои случаи подсладители, за да могат хората със здравословни проблеми да имат достъп до специалната за тях храна, фрукти, лимонови корички, задължителният лимонов аромат, който се носи от козунака. В повечето случаи в него присъстват и шоколадови капки, локум, много орехови, бадемови ядки", коментира Кукушева.
 
По думите й тази година за пореден път българските хлебари ще предложат на пазара много видове козунаци.
 
"Тук закачката не е какви са видовете - с локум, с ядки или чист традиционен козунак без никакви примеси. Закачката тази година е българските потребители да си вземат козунака на белия бизнес", допълни тя.

"Големият обем и лекото тегло са едни от категоричните признаци на пръв поглед, че козунакът е произведен по стара рецептура със спазване на всички технологични цикли", обясни тя.

Мариана Кукушева бе категорична, че потребителят трябва да търси козунак, на който е обозначен съответният производител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase