Снимка: Reuters, архив
fallback

Румънско агнешко се пробутва за българско в дните преди Великден. За това предупреди Димитър Зоров, председател на Съюза на млекопреработвателите и на говедовъдите. Той обясни, че животните се внасят живи от северната ни съседка и се колят на наши кланици, а след това се представят за родно производство. А то е с много по-лоши вкусови качества, труповете са кухи и са само голи ребра без месо, обясни още експертът.

По думите му животните често се внасят незаконно, за което се плаща между 100 и 200 лв. на превозно средство. Специалистът обясни, че това става с затворени бусове, в който се превозват по 100 агнета. При нелегалния импорт проблем има с документацията като липсата на пътни листа, освен това не се знае какъв е произходът на животните и дали те са здрави.

Oще по темата

Освен това много често агнетата се колят и в незаконни кланици, които са в граничните райони като Свищов и Шумен. Според информацията на организацията около половината от агнешкото на пазара е българско, а останалото е с различен произход - Румъния, Нова Зеландия и Австралиа.

Причините за вноса е по-ниската цена на килограм живи тегло. Себестойността на български производител за килограм живо тегло е около 5,2 лв., това означава, че за трупно е около 10,6 лв., а като се добавят таксите на кланиците, както и ДДС, то във верига трябва да се продава за около 13,6 лв., обясни Зоров пред "Монитор". И посочи още, че в момента търсенето на магазините е за килограм агнешко на стойност 12-12,5 лв. на която може да се предложи само румънското.

Експертът посочи, че именно тарифата е основното, по което потребителите може да се ориентират дали месото е родно производство. Той обясни още, че се вижда и по външния вид на местото, което обаче за неспециалисти е по-трудно да се определи. Зоров припомни, че Турция прекрати вноса си за българско агнешко именно защото търговци са продавали румънското, представено като родно производство.

Освен с месото за трапезата по Великден трябва да внимаваме и за яйцата. За търговци, които предлагат яйца с размер М за такива с размер Л, предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП). В момента организацията е започнала проверка по случая, обяви Димитър Маргаритов, председател на организацията. И поясни, че се ще се изследват размерът и теглото на продукта.

През следващите дни, когато ще е най-активното пазаруване преди празниците, инспекциите във търговските вериги ще продължат. Маргаритов добави, че ще има и проверки от съвместни екипи на КЗП и Българската агенция за безопасност на храните. По думите му взаимния контрол го прави по-ефективен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Ха,ха,хаааааааа...

преди 7 години

БЪЛГАРИТЕ --НЕ ЯДАТА АГНЕШКО!ЩОТО БИЛО --ГМО...ХА,ХА,ХААААААААААААА......ПО 17-лв/кг....!!!!

30

Анонимен

преди 7 години

цел свет копува от Нова ЗеНланаА и АвсталиА, там са най-големите и високооборотни тържища за туй мясо, що и ние да не вкусиме от него?! нема само бау-бау да идеме! или тупани да купуваме - мериш го 40 кила, оправено 15, изпечено ила нема 10 кила с плънката! бугарско - високо квалитетно!!!

29

ЩО ДА НЕ ПРОБУТВАТ..

преди 7 години

У БЪЛГАРИЯ ГЛЕДАТ САМО КУЧЕНЦА ,БЕ ....ХА,ХА,ХАААААААААГЪНЦА ---НЕ ГЛЕДАТ !!!ТИ..... КУЧЕШКО ЛИ ТЪРСИШ...??!

fallback