Снимка: Булфото, архив
fallback

Поскъпването на природния газ ще доведе до замръзване на доходите, по-висока безработица и скок на издръжката на живот, предупреди икономистът на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

Oще по темата

Въпреки това тя се съгласи с мнението на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, който отсече, че скокът на синьото гориво е бил неизбежен и това въобще не зависи от КЕВР.

"Цената на газа се определя от формула, председателят на КЕВР е един педантичен бюрократ, обаче регулаторът няма никаква възможност да регулира цената на входа и при положение, че има един единствен доставчик поскъпването беше неизбежно", обясни той.

Мика Зайкова призна, че след като увеличението на цената на природния газ скочи с 29%, ще се свие потреблението, ще се намали БВП и "няма да се случат хубавите неща, които обещаха партиите". 

"70% от българските домакинства са близо до бедността и социалното изключване и този процент ще скочи. 562 лева е в момента издръжката на живот, а сега ще стане със 100 лева повече и работещите бедни, които сега са 600 000, ще станат най -малко 700 000 хиляди", прогнозира тя пред БНТ.

По нейни сметки няма как хлябът да не поскъпне, защото 60 на сто от себестойността на самуна е газ, 50% от цената на торовете за плодовете и зеленчуците също идват от цената на синьото гориво, а освен това ще има и скок за всички останали храни от първа необходимост.

Според Зайкова ръстът на инфлацията ще надмине здравословното ниво от 2%, което също ще бръкне в джоба на българина.

"Като се има предвид голямата задлъжнялост на хората към топлофикациите, към банките, нещата стават много неприятни. Така че предложението, което направиха хлебарите да има по-ниско ДДС за храната от първа необходимост и учебниците на децата, вече трябва да стане факт, за да може малко от малко да се облекчи положението на българинът", настоя тя. 

В крайна сметка икономистът обобщи и последиците от по-високите разходи за бизнеса – замразяване на доходите, съкращаване на работници, а оттам пък взрив на социалната система, която ще трябва да плаща много обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

ивчо

преди 7 години

айде пак на постните пици, що за мазохисти са българите. Като в онзи лаф, че глуп ака се учи от собственитв грешки ама не знам ние дори и *** ли сме има явно и нещо по след г лу пак

26

A

преди 7 години

Мизерия след мизерия след мизерия = управлението на ГербПак гласувайте за тях.

25

Анонимен

преди 7 години

СЕГА ПАТРИОТИТЕ ТРЯБВА ДА СЛОЖАТ ЗДРАВ ЧАТАЛ НА ВРАТА НА БОРИСОВ, ЗА ДА МОГАТ ВЕДНАГА ДА ОСЪЩЕСТВЯТ ТОВА, КОЕТО СА ОБЕЩАЛИ:минимална пенсия 300 лв - веднагаминимална заплта 600 лв. - веднага.

fallback