Снимка: Булфото, архив
fallback

Промени в четири закона предлага омбудсманът Мая Манолова за защита на трудовите права на работниците при неизплащане на заплатите им.

Тя обясни, че през последните месеци е затрупана със стотици сигнали от цялата страна, в които работещите алармират, че не получават заплатите си с месеци и са принудени да пускат колективни жалби, както и да организират гладни стачки.

Oще по темата

"България е превърнала своите работещи в модерни роби", отсече обобществят защитник.

Така че, за да се спре тази практика тя настоява новият парламент да промени Кодекса на труда, Търговския закон, Закона за обществените поръчки и в Закона за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателите.

Манолова дори вече е написала промените и е готова да ги внесе в Народното събрание веднага, след като бъде структурирано, отбеляза Манолова.

Тя предлага в Кодекса на труда да бъде въведено задължение за работодателя в 3-месечен срок да изплаща дължимите обезщетения, тъй като в момента такъв срок няма.

Според друго предложение Инспекцията по труда трябва да има право да контролира и плащанията на обезщетения и на заплати и след прекратяване на трудовите правоотношения на работниците, а също така и да прилага принудителни административни мерки.

Предлага се в Търговския закон да бъде въведена забрана за прехвърляне на предприятие и дружествени дялове при неплатени заплати и осигуровки.

Друго изменение би дало възможност на работниците при неплащане на трудови възнаграждения, да започнат производство по несъстоятелност на техния работодател.

Поставяне на вземанията на работниците за трудови възнаграждения в привелигирован ред - в първи ред на вземанията на кредиторите на дружество в несъстоятелност, иска още омбудсманът.

"В Закона за обществените поръчки предлагаме да не бъдат допускани до обществени поръчки фирми, които не са платили на своите работници", каза Манолова и допълни, че в Закона за гарантиране на вземанията на работници от дружества, които са в несъстоятелност ще настоява да се увеличат възможностите на повече работници да получават гарантирано обезщетение от държавата като се удължи периодът, в който има възможност за изискуемост.

"Готови сме и с проект на жабла до Конституционния съд срещу чл. 245 от Кодекса на труда, който дава възможност на работодатели в затруднено финансово положение да плащат само 60 процента от трудовите възнаграждения на своите работници", каза още Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

ШАРАН БГ

преди 7 години

КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ - НЯМА КУЛТУРА ЗА ДВЕ ПАРИ !! Работниците в големите държави са си извоювали правата с много труд и кръв. И представете си -- имат и синдикати !? Вярно е, сегашните собственици станаха такива с нашите предприятия, с нашия труд, по волята на БКП. И сега плащат дивиденти на наследниците !! Социализмът/е-е-е, някой живееха в комунизма/ си има недостатъци, но с едно не бива да се спекулира! ЗАПЛАТИТЕ СЕ ИЗПЛАЩАХА ДО 3/ТРИ/ дни от уречената дата!! Много-малко -- но навреме

68

popa ot razgrad

преди 7 години

много приказки, никакви резултати = омбудсман...причината за това е ясна..омбудсманът само изслушва но няма власт и пълномощия за да прокара своите предложения...накратко казано, този пост е абсолютна формалност...

67

А.М.

преди 7 години

До 111111.....Разбира се, че сегашните работодатели са си следствие на 1944. Избиха всички капиталисти малко след 1944 и им взеха/одържавиха бизнеса. 90% от сегашните капиталисти/работодатели са свързани с ръководни кадри на БКП от 1944-1989. И след като от 1944-1989 ни спасяваха от капитализма, Нинова излиза и ми казва, че положението си го дължим на демокрацията или както медиите на Пеевски ще го именоват, не на комунистическото управление преди това.

fallback