Снимка: bTV

Шивачки от Дупница вече три месеца живеят без заплата. Причината - фирмата, за която работили спряла дейността си. Служителите били прехвърлени към нова фирма, която стопанисва цеха, но заплати няма.

Според един от протестиращите, съпруг на жена, която работи в цеха, тя трябва да получи между 1000 и 1500 лв. от неизплатени заплати. По думите му има множество заведени дела и от други служители, имало е и разговори с омбудсмана Мая Манолова, но не са успели да се преборят.

Една от потърпевшите е Ели Димитрова, която е прехвърлена в новата фирма. По същото време откриват на жената рак и тя излиза в болничен, за да се лекува.

"В един момент собственикът Луиджи Каприоти продава фирмата заедно с мен", пояснява Димитрова. Тя показа документ, според който фирмата е продадена за 10 лв. на новия собственик.

"Така се оказах без доходи за празниците. Колегите бяха хората, които събраха за мен почти една заплата, благодарение на която аз оцелях", каза Димитрова пред bTV.

Според хората ръководството на фабриката е променило договорите на служителите и от редовни са минали на временни, като по този начин са ощетени служителите през пенсия.

Ръководството на шивашкия цех и бившия шеф Луиджи Каприоти са неоткриваеми. Няколко шивачки успели да го осъдят заради неизплатени заплати, но въпреки това пари нямат.

По-късно днес шивачките и служителите на фирмата организират протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase