Снимка: bTV

При успешна трансплантация на бъбрека – 9-годишният Байрям от павелбанското село Тъжа ще остане за наблюдение поне 6 месеца в университетската болница на град Тюбинген, съобщиха от Фонда за лечение на деца.

Малчуганът, който на 27 март пристигна с реаномобил на ЦСМП – Стара Загора в Германия заедно с баба си Селима ще премине през 3-седмичен курс на диализа за стабилизиране на състоянието му.

Още по темата

Едва след това ще се пристъпи към операция на вродената аномалия на отделителните органи и ако родственицата му се окаже пригодна за донорство ще се пристъпи към трансплантацията, пише "Монитор".

Започнали са пълни изследвания на 43-годишната Селима, която в края на м.г. заяви готовността да дари единия си бъбрек за да оздравее внучето й.

Първият консилиум за операцията е насрочен за следващата седмица, съобщил ръководителят на екипа от болницата в Тюбинген в телефонен разговор с управителя на фонда д-р Тинка Троева.

Германските лекари са категорични, че на този етап малчуганът се чуства добре за състоянието си. Ако баба Селима се окаже неподходяща ще се търси друг донор.

На семейството е осигурен квалифициран преводач, още преди пътуваната на детето и баба му са били издадени
заместващите Европейската здравно-осигурителна карта удостоверения.

Сключена е била и здравна осигуровка за дядото Байрям Назиф, който ги придружава и ще остане до изписването на малкия пациент.

Случаят на Байрям стана известен след като детето имаше одобрение и осигурено финансиране за операция в Германия и трябваше да замине на 20 февруари. В последния момент обаче от Министерството на здравеопазването отказват да разпишат т.нар. формуляр S2 с мотива, че трансплантацията може да се извърши в България.

Докато нашите медици обясняваха, че ако е на строга диета, то може да почака няколко месеца с трансплантацията, състоянието на момчето се влоши.

Най-накрая, след остра обществена реакция, Байрям получи зелена светлина да бъде лекуван в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase